Diari Més

Energia

El preu de la llum torna a pujar després de dies de petites baixades

S'ha situat a 155 euros MWh, per sota del rècord del passat dijous

Imatge d'arxiu d'una torre elèctrica.

La reducció de l'IVA no aconsegueix fer baixar la factura de la llum al juliolFreepik

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista (pool) s'ha situat per a demà, dilluns, 20 de setembre, en 156,75 euros el megavat hora, amb el que trenca amb tres jornades consecutives de descensos i es recupera un 7,6% des de la vespra.

No obstant això, s'ha situat 31,43 euros per sota del rècord històric que va aconseguir el dijous (188,18 euros), el preu «pool», que a Espanya s'usa per a calcular hora per hora la tarifa regulada a la qual estan acollits prop d'11 milions d'usuaris i serveix de referència per als 17 milions que contracten el seu subministrament en el mercat lliure.

Per franges horàries, aquest preu, en el qual es creua l'oferta dels productors amb la demanda prevista per Xarxa Elèctrica, oscil·larà demà entre els 138,64 euros/MWh que costarà entre les 05.00 i les 06.00, i els 188,64 euros/MWh entre les 08.00 i les 09.00 hores.

Darrere d'aquests elevats preus, que afecten a tota Europa, estan l'encariment del gas, usat pels cicles combinats i que marca el preu del «pool» en la majoria d'hores; l'encariment dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO₂); l'increment de la demanda per la recuperació econòmica, i les altes temperatures.

Respecte a altres països del continent, al Regne Unit el megavat hora es pagarà demà a 247,55 lliures (289 euros); a Itàlia, a 158,22 euros; a França, a 153,25 euros; a Alemanya, a 150,700 euros, i a Portugal, al mateix preu que a Espanya, segons les dades dels seus respectius operadors.

A Espanya, el preu majorista de la llum té un pes entorn del 24% en la factura de la llum dels prop de 10 milions de llars acollides a la tarifa regulada o Preu Voluntari al Petit Consumidor (PVPC).

Els consumidors que contracten el seu subministrament en el mercat lliure, que són uns 17 milions, paguen pel quilowatt hora els preus que pacten per contracte amb les comercialitzadores, per la qual cosa no es veuen afectats per les oscil·lacions del «pool».

tracking