Diari Més

Les vacunes de segona generació busquen impedir la infecció del coronavirus

Aquestes serien complementàries a les que ja s'estan inoculant actualment

Pla mitjà d'una treballadora analitzant una mostra de PCR en el laboratori d'Hipra.

La vacuna contra la covid-19 dels laboratoris gironins Hipra començarà els assajos clínics el junyICS Girona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Evitar la infecció del coronavirus i detenir així la seva transmissió és l'objectiu de la vacunes de segona generació contra la covid-19 que es desenvolupen en l'actualitat i es preveu que al llarg de 2022 puguin ser administrades, i que complementarien a les que ja s'estan inoculant.

El secretari de l'Associació Espanyola deVacunología(AEV), Jose Antonio Forcada, assegura a EFE que les vacunes de les quals disposem redueixen el risc de malaltia greu però no impedeixen la infecció, que és el que es busca en les vacunes de segona generació.

En cas en aquest cas «reduiria enormement el risc de transmissió», afirma el també president de l'Associació Nacional d'Infermeria i Vacunes (ANENVAC).

Per part seva, Antonio Carmona, investigador de l'Àrea de Recerca en Vacunes (AIV)deFisabio, assenyala que les anomenades vacunes de «segona generació» no seran millors o pitjors que les ja disponibles, sinó complementàries a les quals ja s'estan administrant.

Carmona, coordinador científic deCOVIDRIVE, un projecte internacional que estimarà l'efectivitat de les vacunes enfront de la covid-19 a Europa, explica que algunes d'aquestes vacunes es basen en les mateixes plataformes tecnològiques que s'han emprat per a desenvolupar les vacunes de «primera generació».

Com a valor afegit, indica que algunes d'aquestes vacunes de «segona generació» mostren «potencial per a generar una resposta immunitària esterilitzant més significativa que les disponibles actualment, per la qual cosa sí que contribuirien a generar una protecció més efectiva contra la transmissió.

A més, subratlla d'aquestes vacunes la major disponibilitat de dosi a nivell mundial i que ajudessin a reforçar les respostes immunitàries d'aquells grups de població més vulnerables mitjançant el seu ús com a dosi recordatori, segons fonts deFisabio.

Vacunes de segona generació

Les vacunes de segona generació estan en fase 3 en els seus respectius assajos clínics, i si l'Agència Europea de Medicaments (EMA)dóna una estimació positiva dels seus resultats d'eficàcia i seguretat en els pròxims mesos, alguna podria estar autoritzada al llarg del pròxim any.

A la Unió Europea, actualment estan baix revisió per laEMAles vacunes deNovavax(NVX-CoV2373),SanofiPasteur/*GSK(Vidprevtyn)iCureVac(CVnCoV).

Aquestes tres companyies formen part del projecteCOVIDRIVE, que estudiarà l'efectivitat d'aquestes noves vacunes de la covid-19 a Europa quan siguin aprovades per al seu ús general.

Segons explica Carmona, la vacuna deCureVacfunciona d'una manera similar a les dePfizeri Moderna, ja que està basada en la tecnologia de l'ARN missatger embolicat en liposomes, i s'administrarà també en dues dosis separades per quatre setmanes.

La vacunaNovavaxestà basada en una plataforma tecnològica innovadora, en la qual s'integren petites proteïnes de laespículadel SARS-CoV-2 a nanopartícules, simulant l'estructura viral, i també requerirà dues dosis separades per tres setmanes de temps.

En el cas de la vacuna deSanofiPasteur, petites proteïnes imiten la composició i estructura del virus per a estimular la resposta immunològica de l'individu, i per a ella,GSKva aportar un compost químic que estimula encara més la resposta immunitària.

Per part seva, Forcada assenyala que la vacuna intranasal que desenvolupa l'equip del doctor LuisEnjuanesprodueix una immunitat a la porta d'accés al tracte respiratori i protegirà contra la infecció i la transmissió del virus.

En aquest sentit, Carmona assenyala que la vacuna espanyolaHIPRAmostra potencial per a generar una resposta immunitària esterilitzant més significativa que les disponibles actualment, per la qual cosa contribuirà a generar una protecció més efectiva contra la transmissió.

Segons Forcada, Moderna iPfizertambé treballen a millorar la seva vacuna per a intentar aconseguir que produeixin anticossos esterilitzants que impedeixin una infecció, actuant ràpidament de barrera, millorar la immunitat a llarg termini i que siguin actives enfront de totes les variants que pugui haver-hi del virus.

Dosi de record

Segons Carmona, a Espanya, donat l'alt percentatge de població vacunada, aquestes vacunes no seran destinades amb tota probabilitat a primeres o segones dosis, sinó que ajudaran a reforçar les respostes immunitàries d'aquells grups de població més vulnerables mitjançant el seu ús com a dosi recordatori.

Si bé encara està baix estudi, assenyala, aquesta combinació podria ajudar a activar respostes immunològiques complementàries i millorar la protecció contra la malaltia en aquests grups més susceptibles a perdre la immunitat amb el temps.

A nivell mundial, facilitaran un repartiment més eficient i equitatiu de les vacunes i es podrà prevenir, entre altres coses, l'aparició de noves variants en països que tenen ara una cobertura vacunal molt baixa.

Reptes per a la pròxima generació de vacunes

Carmona assenyala que un dels reptes als quals les vacunes enfront de la COVID-19 hauran d'enfrontar-se a mitjà termini són conferir una major immunitat esterilitzant per a ser més efectives a prevenir la transmissió.

Un altre serà que tinguin una major capacitat per a redissenyar-se ràpidament i amb això es pugui respondre més ràpidament a potencials noves variants, alguna cosa que serà més fàcil en comptar amb vacunes basades en ARN missatger, més senzilles de reformular.

Segons explica, podria fer-se de manera similar al que es fa actualment amb les vacunes de la grip, que es reformulen anualment en funció dels subtipus de grip circulants.

Un tercer repte, afirma, és que aquestes vacunes aconsegueixin als països en vies de desenvolupament de manera justa i equitativa per a evitar l'aparició de noves variants, i perquè d'aquesta forma «aconseguirem erradicar el virus de la faç de la Terra, o com a mínim, tenir-lo baix control».

tracking