Diari Més

Ciència

La ciència descobreix que és possible fer olor la por... però només si ets dona

Un estudi apunta al fet que aquesta capacitat va poder ser adquirida pels nostres avantpassats davant l'amenaça de depredadors

Un de cada deu pacients estudiats no ha recuperat plenament el sentit sis mesos després.

nas, olor, olfacte, coronavirusPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És una frase feta, però resulta que té part de veritat. Un grup de científics ha descobert que és possible fer olor la por, però que només les dones són capaces d'aconseguir-ho.

Tal com recull elDailyMail, l'estudi va descobrir que el comportament de les dones va canviar després de fer olor la suor d'una persona ansiosa.

Per a dur a terme les seves conclusions, els científics van prendre mostres de suor de persones ansioses durant un exercici de parlar en públic i de persones relaxades que practicaven esports.

Van demanar a 214 homes i dones en total que ensumessin les mostres a través d'una màscara mentre jugaven a cinc jocs establerts per psicòlegs. Es va descobrir que les dones jugaven d'una manera menys confiada i amb més aversió al risc mentre feien olor la suor de l'ansietat.

Per exemple, en un joc d'inversió financera, van transferir menys diners a altres jugadors. El mateix joc jugat amb computadores va produir resultats similars. Aquests efectes no es van trobar entre els homes.

Les troballes poden explicar-se per l'evolució social de les dones, van dir els investigadors de la Universitat HeinrichHeineenDusseldorf.

Els senyals d'ansietat durant situacions d'amenaça van portar als nostres avantpassats femenins a usar les seves xarxes socials. Per exemple, si un depredador estigués a l'aguait, atendrien els seus fills per a assegurar la seva supervivència i s'unirien a uns altres per a buscar protecció i comoditat.

Aquest «comportament de cura i amistat» podria fer-los més sensibles als «senyals subtils d'ansietat individual» que els homes, van dir els investigadors, l'estudi dels quals va ser publicat en la revistaBiologicalPsychology.

tracking