Diari Més

Energia

Els alts preus del gas i CO2 disparen el preu de la llum en tota Europa

Els preus de l'electricitat als països de l'entorn d'Espanya també se situen en valors que superen diàriament els 130 euros el megavat hora (MWh)

Emissions de CO2 en una imatge d'arxiu.

Un grup de científics intenta convertir el CO2 en productes químics netsEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els alts preus del gas en els mercats internacionals i l'encariment dels drets d'emissió de CO2 estan provocant que en els últims mesos el preu de l'electricitat en els mercats majoristes marquin diàriament uns nivells inusualment alts no tant sols a Espanya, on setmana rere setmana es registren màxims històrics, sinó a tota Europa.

No obstant això, i malgrat que els preus de l'electricitat als països de l'entorn d'Espanya també se situen en valors que superen diàriament els 130 euros el megavat hora (MWh), no tots els consumidors noten de la mateixa manera les oscil·lacions dels mercat majoristes.

Mentre que a Espanya el preu diari de la llum que paguen els clients acollits a la tarifa regulada oPVPC(gairebé 11 milions de consumidors) depèn del mercat majorista, països com Portugal o França fixen les tarifes del mercat una o dues vegades a l'any, per la qual cosa els consumidors no pateixen diàriament les variacions dels preus.

Darrere d'aquesta escalada de preus es troben tant l'encariment del gas en els mercats internacionals, que cada vegada s'acosta més als 70 euros/MWhquan fa un any costava gairebé cinc vegades menys, com dels drets d'emissió de CO₂, que dupliquen el preu de fa un any.

Però encara que existeixin diferències en el funcionament de la factura de la llum de cada país, els preus de l'electricitat són igual d'elevats, provocant que el megavat hora es pagui avui a Espanya a 159,37 euros (mateix preu que a Portugal en compartir mercat), seguit d'Itàlia (156,69 euros), França (139,67 euros) i Alemanya (133,76 euros), i només per darrere del Regne Unit, on s'aconsegueixen les 150,22 lliures (uns 176 euros).

A Espanya, com és habitual, aquesta setmana es van tornar a registrar dos nous màxims històrics en el mercat majorista, quedant el rècord fixat en els 188,18 euros/MWhdel passat dijous, i se situa de mitjana en el que va de setembre en 147,57 euros/MWh, 40 euros per sobre dels gairebé 106 euros/MWhamb els quals es va tancar el mes d'agost, el més car de la història fins avui.

Portugal i França fixen el preu amb antelació

Al país veí de Portugal,que comparteix mercat amb Espanya, els rècords del preu de l'electricitat no s'han reflectit en el rebut de la llum dels consumidors de forma tan expressiva perquè les tarifes regulades no estan directament lligades al mercat majorista, sinó que les estableix anualment l'Entitat Reguladora dels Serveis Energètics (ERSE).

Encara així, la gran majoria dels clients (85%) estan en el mercat lliure, per la qual cosa les seves tarifes les fixen directament les comercialitzadores, i el Govern ja ha assegurat que té eines per a fer front a aquesta situació, per la qual cosa les pujades de tarifa en 2022 seran «marginals».

A França, la Comissió de Regulació de l'Energia, un organisme independent, fixa les tarifes queEDF(i els altres operadors històrics) han d'oferir als clients particulars que estan en el mercat regulat, i que s'actualitzen dues vegades a l'any, l'1 de febrer i l'1 d'agost.

Els preus del mercat majorista només influeixen en un terç de la factura final, ja que un altre terç és per a cobrir el cost de les xarxes i un últim terç són imposats, mentre que els operadors alternatius poden fer ofertes a preus fixos o variables.

A més, gràcies als reactors nuclears deEDFque generen el 80% de l'electricitat, el país gal ofereix els preus més barats d'Europa, permetent als competidors deEDFcomprar part de la seva producció nuclear a una tarifa que se li imposa, i que actualment és de 42 euros/MWh, molt per sota del preu actual del mercat.

El Regne Unit es dispara fins als 3.000 eurosMWh

Per part seva, al Regne Unit el preu de l'electricitat en el mercat majorista va aconseguir el seu màxim d'aquesta setmana en 2.500,01 lliures perMWh(uns 2.930 euros), a causa de l'encariment del gas, la falta de vent a Irlanda i un incendi que va provocar el tancament d'un cable d'alt voltatge que importa energia de França.

Malgrat que al Regne Unit cada elèctrica fixa la seva pròpia tarifa d'electricitat, des de 2019 el Govern britànic limita el rebut de la llum que paguen els 15 milions d'usuaris abonats a tarifes variables o predeterminades -normalment, les més costoses- segons un màxim que el reguladorOfgemacorda dues vegades a l'any i suposa un 40% del total de la factura.

Davant la situació actual,Ofgemva anunciar per a octubre una pujada de 139 lliures (uns 163 euros) del preu límit tarifari, un increment que, segons el regulador, els clients poden evitar contractant una tarifa fixa o negociant amb el seu proveïdor.

Itàlia prepara mesures i Alemanyasiguieen nivells rècord

A Itàlia, el rebut de la llum en el mercat majorista, al qual estan subjectes el 42,7% dels clients domèstics, s'està veient afectat pels alts preus de l'electricitat, que en el que va de setembre se situa de mitjana en 143,21 euros/MWh.

L'Autoritat d'Energia, Xarxes i Medi Ambient del país (Arera), un organisme independent que actualitza trimestralment les condicions econòmiques de referència per a clients del mercat majorista, ja ha advertit que entre juliol i setembre les famílies pagaran un 9,9% més interanual per l'electricitat.

Per això, el Govern italià estudia accions per a pal·liar aquest impacte que passarien per l'eliminació temporal de l'IVA (actualment del 10%), una nova retallada dels càrrecs del sistema fins a desembre o una reforma més a llarg termini que extregui aquestes despeses del rebut i els inclogui com a gravàmens a les rendes, perquè siguin impostos progressius.

A Alemanya, que compta amb els preus més cars d'electricitat segons dades d'Eurostat de 2020, la fixació del preu de l'electricitat per als clients finals (particulars i empreses) és responsabilitat de la respectiva empresa de subministrament, que ho estableix de manera independent, i el client final té llibertat d'elecció respecte a la seva empresa de subministrament elèctric i pot canviar de proveïdor.

En els últims vint anys el preu delkilowatt hora s'ha duplicat per al consumidor mitjà, i durant l'últims dies s'estan aconseguint rècords, amb 200,88 euros/MWhaconseguits en subhasta el 13 de setembre.

tracking