Diari Més

Itàlia es converteix en el primer país d'Europa que demanarà el passaport covid a tots els treballadors

Els que no presentin el certificat s'enfrontara a la suspensió temporal de feina i sou

En les últimes 24 hores, han mort 16 persones, 35.534 des de febrer, i 583 s'han curat, 209.610 en total.

Itàlia registra 1.695 nous contagis amb coronavirus i supera els 276.000Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres d'Itàlia va aprovar ahir un decret per a exigir el passaport sanitari de coronavirus a tots els treballadors, mesura que entrarà en vigor el 15 d'octubre i que farà d'Itàlia el primer país europeu en demanar aquest certificat a la feina.

El ministre italià d'Administracions Públiques, RenatoBruneta, va explicar en la compareixença després de la reunió que «Itàlia es posa a l'avantguarda mundial» amb aquesta decisió, que busca permetre al país afrontar l'hivern en millors condicions de seguretat per evitar nous tancaments per la pandèmia.

Brunettava destacar que l'economia italiana creixerà entorn del 6% en el conjunt del 2021, enfront de la caiguda del 8,9% del 2020, i que aquesta iniciativa també va en la direcció de protegir aquesta reactivació.

El certificat, vàlid en digital o en paper, demostra que algú ha rebut almenys una dosi de la vacuna contra el coronavirus, ha passat la malaltia o s'ha sotmès a una prova amb resultat negatiu en les hores prèvies a mostrar-ho, període que ara s'amplia fins a les 72 hores, de les 48 d'abans.

Aquest «passi verd», com es diu a Itàlia, ja s'exigeix per a determinades circumstàncies, com l'accés a l'interior de bars i restaurants, gimnasos, museus o convencions, i ara es demanarà a tots els empleats del sector públic i privat.

La ministra d'Assumptes Regionals,MariastellaGelmini, va explicar que el Govern de Mario Draghi també ha reduït el preu de les proves de coronavirus: seran gratuïtes per als qui no puguin vacunar-se, costaran de 8 euros per als menors de 18 anys i 15 euros per a la resta, enfront dels al voltant de 20 euros que costen ara.

Els que no presentin el certificat o portin una falsificació s'enfrontaran a multes econòmiques i fins i tot fins a la suspensió temporal a la feina, encara que això no significa que puguin ser acomiadats, ha dit per la seva part el ministre de Treball, Andrea Orlando.

«L'objectiu és incrementar la seguretat als llocs de feina», va afegir.

Itàlia té actualment al 74,61% de la població de més de 12 anys immunitzada contra el coronavirus, xifres similars a les dels seus veïns a la Unió Europea.

L'aplicació del certificat de vacunació genera tensions a les files del Govern, especialment amb la ultradretana Lliga, el líder de la qual,MatteoSalvini, intenta guanyar el favor d'un sector de la població que s'oposa a la vacunació i sosté que aquest passi sanitari és una manera de forçar a la gent a inocular-se les dosis si no vol sotmetre's a proves moleculars o d'antígens contínues.

La iniciativa compta amb el suport de la patronal i també dels sindicats per evitar noves restriccions per frenar la propagació del virus, però els representants dels treballadors havien demanat el dimecres en una reunió amb Draghi que la vacunació es faci obligatòria, escenari que l'Executiu «no contempla, almenys ara com ara», segons el secretari general del major sindicat del país,CGIL,MaurizioLandini.

tracking