Diari Més

Meteorologia

El forat d'ozó ja supera aquest any l'extensió de l'Antàrtida

El forat té 23 milions de quilòmetres quadrats

Imatge d'arxiu de la missió Sentinel-5P de l'ESA encarregada de l'observació de l'ozó.

El forat d'ozó ja supera aquest any l'extensió de l'AntàrtidaESA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'evolució del forat d'ozó sobre el Pol Sud porta una evolució similar a la de 2020, quan va ser un dels més grans i profunds dels últims anys. En l'actualitat té 23 milions de quilòmetres quadrats, la qual cosa suposa una extensió major que l'Antàrtida.

Aquest dijous se celebra el Dia Internacional de Protecció de la Capa d'Ozó, i l'Agència Espacial Europea (ESA) ha facilitat dades sobre la seva evolució enguany recollits pel Servei de Vigilància de l'Atmosfera del programa Copèrnic (CAMS).

Enguany, l'evolució del forat d'ozó «sembla ser similar a la de l'any passat» i, segons les últimes dades, «ha crescut considerablement» en les últimes dues setmanes, per la qual cosa ara és major que el 75% dels forats en aquesta fase de la temporada des de 1979.

Aquesta evolució «és la que caldria esperar donades les condicions atmosfèriques actuals», segons Antje Inness del Centre Europeu de Predicció Meteorològica a mitjà termini (ECMWF), qui va agregar que l'evolució del forat d'ozó en les pròximes setmanes «serà molt interessant».

El seguiment del forat d'ozó sobre el Pol Sud «ha d'interpretar-se amb cura», perquè la grandària, la durada i les concentracions d'ozó d'un mateix forat estan influïts pels vents locals o la meteorologia, va indicar el director de la missió Copèrnic Sentinel-5P de l'ESA, Claus Zehner,

En qualsevol cas, «esperem que el forat d'ozó sobre el Pol Sud es tanqui per a l'any 2025», va agregar l'expert.

El forat d'ozó sobre el Pol Sud augmenta de grandària entre agost i octubre, per a aconseguir el seu màxim entre mitjans de setembre i mitjans d'octubre.

tracking