Diari Més

Medi ambient

Un aquari amb microalgues per a netejar l'aire urbà on no hi ha arbres

Belgrad n'ha instal·lat un, que també serveix de banc, i que captura tant CO2 com un arbre madur

L'aquari també serveix de banc i es manté amb energia solar.

Un aquari amb microalgues per a netejar l'aire urbà on no hi ha arbresEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Belgrad ha estrenat aquest dijous una nova peça de mobiliari urbà que, després del seu avantguardista disseny de banc de cristall verd, amaga un sistema de purificació d'aire mitjançant algues, pensat per a instal·lar-lo en plena ciutat.

Encara que l'ús de fotobioreactors, com es coneix a aquesta tecnologia per a capturar CO₂, no és nova, l'instal·lat a la capital sèrbia és el primer a Europa pensat per a ambients urbans on no hi ha possibilitat de plantar arbres.

«La idea va ser vincular la biologia i el disseny, que el fotobioreactor tingui una aplicació urbana», explica a Efe Ivan Spasojevic, doctor en biofísica en l'Institut de Recerques Multidisciplinàries de Belgrad i cocreador del 'Liquid3', un joc de paraules en anglès que es tradueix com a «arbre líquid».

L'aparell consisteix en un aquari de cristall farcit de 600 litres d'aigua i microalgues que capturen el CO₂ i les partícules en suspensió i emeten oxigen.

El 'Liquid3' captura tant CO₂ com un arbre madur i allibera tant oxigen com 200 metres quadrats de gespa, indica Francine Pickup, representant a Sèrbia del Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), que va premiar a aquesta iniciativa, fent possible el seu desenvolupament.

De fet, Pickup afirma que aquest dispositiu, que pot usar-se com a banc per a asseure's i inclou un carregador per al mòbil, és una «solució innovadora que reemplaça arbres» en ciutats que, com Belgrad, tenen cada vegada més població, vehicles i indústria, i menys zones verdes.

Spasojevic afirma a més que la seva forma de banc urbà ho converteix en un «punt de trobada i una marca de barri» que ajuda a llançar un missatge sobre la lluita contra la contaminació i el canvi climàtic.

El dispositiu, que costa uns 3.000 euros, s'autoalimenta d'energia solar, encara que pot ser connectat a la xarxa elèctrica durant l'hivern.

Segons Spasojevic, una vegada que s'hagi provat com funciona aquest primer aparell, la idea és instal·lar-lo en altres ciutats.

L'empresa que els fabrica pot produir 40 unitats a l'any, encara que és pla és anar augmentant aquesta capacitat.

tracking