Diari Més

Una experta de l'OMS posa data al moment en què la pandèmia estarà controlada

No veu necessària la vacunació dels menors de 12 anys fins que es demostri el risc de més contagi

Pla mitjà d'una dona rebent la segona dosi de la vacuna contra la covid-19, a Fira Cornellà, el 28 d'agost del 2021.

Espanya registra 15.489 nous casos de covid-19 i 146 defuncions des de divendresACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La directora del departament de Salut Pública i Medi Ambient de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), María Neira, considera que si la vacunació avança com fins ara la pandèmia de COVID-19 podria estar controlada al març de 2022.

En declaracions a l'emissora RAC1, l'endocrinòloga asturiana ha reconegut que la fi de la pandèmia «és cada vegada més notable», però ha recordat que cal aprofitar per a canviar el model de vida actual per no cometre els mateixos errors.

«Dos anys és un període que ens fixem i segurament serà un temps raonable. Si ens posem a vacunar a la velocitat que hem anat fins ara podríem veure fins i tot abans la sortida d'aquesta situació tremenda», ha dit la metgessa espanyola.

Neira creu que «la fi està començant a ser cada vegada més present, però quan sortim de la pandèmia hem d'aprofitar per a ser millors i no oblidar aquestes lliçons».

«Cal aprofitar també perquè aquesta normalitat sigui una millora de les condicions de vida. Hauríem de revisar una mica les nostres maneres de consum, de producció i d'estil de vida perquè la nostra salut estigui molt més protegida», ha assenyalat la responsable de Salut Pública de l'OMS.

Moratòria per a una tercera dosi

Preguntada sobre la necessitat d'inocular una tercera dosi de la vacuna, Neira ha dit: «Hem demanat una espècie de moratòria, d'esperar, com a mínim, fins a l'any que ve, fins que tinguem més informació i evidències i fins que un 40% de la població mundial pugui tenir una primera dosi. Per a nosaltres, la tercera dosi, ara com ara, es pot posposar».

«Això no vol dir -ha aclarit- que si després el virus és endèmic en un futur hi hauria uns grups vulnerables als quals es podria posar, però de moment posposem la tercera dosi fins que sigui més equitativa. És una estratègia de protecció col·lectiva».

Sobre la vacunació dels menors de 12 anys, ha dit que de moment no ho veu necessari i que, amb la volta al col·legi, es podrà avaluar si realment aquesta franja d'edat suposa un risc de contagis o no.

Sobre si és partidària d'obrir l'oci nocturn, com farà Madrid a partir del dilluns, Neira no ha volgut pronunciar-se encara que no s'ha oposat «sempre que se segueixin unes determinades mesures».

«Jo em concentraria en les mesures de prevenció que sabem que funcionen. Primer la vacunació. Hi haurà moltes persones vacunades entre els assistents. Després la ventilació, perquè en llocs interiors és on hi ha més risc de transmissió, i després les mesures de distància».

tracking