Diari Més

Energia

Una vegada més, el preu de la llum trenca rècords històrics i se situa a 154 euros/Mwh aquest dilluns

El preu del 'pool' es pagarà demà deu euros més cars que avui, 144,18 euros/Mwh, que està sent el diumenge més costós del que va d'any

Imatge de la subestació Castell d'Aro (Baix Empordà).

electricitat, subestacióACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista o 'pool' se situarà demà dilluns en 154,16 euros el megavat/hora (MWh), la qual cosa suposa el preu més alt de la història a Espanya, per sobre del rècord que va batre divendres passat, a 152,32 euros.

El preu del 'pool' es pagarà demà deu euros més car que avui (144,18), que ha estat el diumenge més car des que hi ha registres, i gairebé quatre vegades més que el mateix dilluns de 2020, quan es pagava a 43,49 euros.

Per franges horàries, el màxim arribarà als 170 euros entre les 21.00 i les 22.00 hores i el mínim als 125 euros de 05.00 a 06.00 i de 06.00 a 07.00.

L'augment dels preus en els mercats majoristes d'energia és un fenomen que afecta a tota Europa, degut fonamentalment a l'encariment del gas en el mercat internacional i a l'augment dels costos per emissió de CO₂.

Així al Regne Unit, el MWh es dispara aquest dilluns a 197,14 lliures (230,65 euros), a Alemanya puja a 141,32 euros, a França a 139,41 euros i a Itàlia, on el Govern es prepara per a intervenir, a 148,18, mentre que a Portugal el preu és el mateix que a Espanya, ja que comparteixen mercat, segons dades recaptades per Efe entre els respectius operadors.

A Espanya el preu majorista té un pes d'entorn del 24% en la factura de la llum dels més de 10 milions de llars acollides a la tarifa regulada o Preu Voluntari al Petit Consumidor (PVPC).

Està previst que el Consell de Ministres aprovi el dimarts un nou paquet de mesures per a esmorteir la pujada del preu de l'electricitat en el mercat majorista, que podria incloure una nova rebaixa fiscal, la revisió de la tarifa regulada o PVPC perquè no estigui tan exposada a les oscil·lacions del mercat majorista i obligar les grans elèctriques a subhastar energia entre comercialitzadores i industrials.

Entretant el PP ha arrencat aquest cap de setmana a Madrid la seva campanya de repartiment de fulls volants amb les mesures que proposa per a rebaixar la factura de la llum un 20%: mantenir l'IVA al 10%, suprimir l'impost al valor de la producció de l'energia elèctrica, que s'usin els més de 2.000 milions dels drets de l'emissió de CO₂ i que en els Pressupostos Generals de l'Estat s'incloguin els costos no energètics.

tracking