Diari Més

Per què continua havent-hi tantes morts per coronavirus pesi a l'avanç de la vacunació? Carballo dóna la clau

L'expert apunta a la tornada dels nens al col·legi i la fi del teletreball com a possibles causes d'un repunt de contagis

Imatge d'arxiu del doctor Carballo.

Carballo alerta: «La variant Delta no s'ha enfrontat a les vacunes, les properes que vindran sí»

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest dissabte, La Sexta va emetre La Sexta Noche, com és habitual. El format va repassar l'última hora dels temes que vertebren l'actualitat amb els seus tertulians comuns, com és el cas de César Carballo que, encara que de manera telemàtica i per videotrucada, va parlar sobre la COVID-19.

La periodista Verónica Sanz va voler saber com veia el urgenciòleg la tornada al col·le i al treball presencial. Carballo sol mostrar-se molt crític amb les decisions del Govern respecte a la gestió de la COVID-19, i també enfoca els seus esforços a potenciar la responsabilitat i la cautela entre els ciutadans.

En aquesta ocasió, va centrar el seu discurs a explicar a què es deu l'alt nombre de morts per COVID-19 malgrat la vacuna, un dubte que podrien tenir moltes persones. «Que una variant sigui més trasmisible és una de les pitjors coses que ens pot passar», va dir l'expert, en al·lusió a la Delta, sobre la qual ha alertat en altres ocasions.

En aquesta línia, va explicar la diferència amb el cas de la COVID-19, assegurant que en una variant com la de Wuhan la taxa de transmissió és 2, és a dir, cada persona que es contagia li ho transmet a dues persones més, i la mortalitat ronda el 10%.

Però, per contra, amb una taxa de transmissió molt més alta i a pesar que tingués la mateixa mortalitat que el virus original, mataria a moltes més persones. «Els contagiats en cinc cicles amb el virus original serien 16, mentre que amb la variant Delta s'aconseguirien els 256. En el primer cas hi hauria un mort, en el segon 25», va explicar més detalladament.

«La variant Delta és molt més infecciosa i el que ha fet és que ens ha causat una cinquena ona», ha explicat. En aquesta línia, va explicar la diferència amb el cas de la COVID-19, assegurant que en una variant com la de Wuhan la taxa de transmissió és 2, la qual cosa implica que cada persona que es contagia li ho transmet a dues persones més, i la mortalitat ronda el 10%.

Després, Carballo va recordar que no posava en dubte el necessari de les vacunes. «La vacuna ha aguantat i gràcies a això no hem tingut un escenari pitjor que el de la primera ona», va concloure.

tracking