Diari Més

La ministra de Ciència diu que l'assaig clínic de la vacuna Hipra va «molt bé»

Diana Morant també ha assegurat que si tot avança correctament es podria comercialitzar «a principis de l'any vinent»

Pla mitjà d'una treballadora analitzant una mostra de PCR en el laboratori d'Hipra.

La vacuna contra la covid-19 dels laboratoris gironins Hipra començarà els assajos clínics el junyICS Girona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ha dit aquest diumenge que en l'assaig clínic de la vacuna contra la covid-19 desenvolupada per la farmacèutica Hipra «aquesta anant tot molt bé» i que, si té bons resultats, podria comercialitzar-se ja «a principis de l'any que ve».

Morant, que ha visitat la Fira del Llibre de Madrid, ha assenyalat a la premsa que «tenim el 'feedback' que està anant tot molt bé» i ha agregat que hi ha «bastantes esperances, tant a Espanya com a Europa, que sigui una molt bona vacuna».

«Si tot va bé i l'assaig té bons resultats», Hipra té capacitat per a «començar a produir a l'octubre i estaríem parlant de tenir una vacuna espanyola que ja es podria comercialitzar a principis de l'any que ve».

No és només que sigui espanyola i que «per això hem de sentir-nos orgullosos, que també, sinó que a més serà una molt bona vacuna», ha ressenyat.

La ministra ha destacat que «està presentant bons resultats» i a més incorpora com a novetat que no necessita conservar-se a temperatures de congelació sinó de nevera, amb el que es podria parlar d'estratègies de logística, a l'hora del seu transport fins als centres de vacunació, diferents a les que tenim ara.

La vacuna de Hipra és de proteïna recombinant i ha tingut en compte en el seu disseny les variants alfa i beta del coronavirus, «la delta ha estat posterior», però l'empresa ja ha dit «moltes vegades» que «no li costaria res» recombinar amb noves variants.

Per tant, ha destacat Morant, també té aquesta característica d'anar adaptant-se, perquè «en definitiva és una recombinació de les proteïnes de cadascuna de les variants», i el disseny ja «contempla la incorporació de variants: pot anar adaptant-se conforme vagin apareixent».

A més, és de plataforma de proteïna, «cap de les quals ens han injectat és de proteïna, i hi ha bastantes esperances tant a Espanya com a Europa que sigui una molt bona vacuna».

La ministra ha recordat que Espanya va fer una aposta per les vacunes, i hi ha «moltes línies de recerca encara obertes» en diferents fases.

Entre les més avançades ha citat la que desenvolupa l'equip dirigit per Mariano Esteban en el Centre Nacional de Biotecnologia (CNB-CSIC), que «ara mateix està encara en la fase d'aclariments que li ha demanat l'Agència Espanyola del Medicament», abans de passar a la fase clínica.

tracking