Diari Més

Policial

L'FBI desclassifica un document de l'11-S que evidencia relacions entre els terroristes i associats saudites

El govern d'Aràbia Saudita reitera que no estava implicat en els atacs

Integrants del Departament de Bombers de Nova York guarden un minut de silenci en honor als morts durant l'11 de setembre de 2021, aquest dissabte a Nova York

L'FBI desclassifica un document de l'11-S que evidencia relacions entre els terroristes i associats sauditesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Buró Federal de Recerca (FBI) dels Estats Units va desclassificar a última hora d'aquest dissabte un document fins ara secret que va formar part de les seves perquisicions sobre la possible implicació del Govern saudita en els atemptats del 11-S, després d'una forta pressió dels familiars de les víctimes.

El document, que data de 2016, descriu els contactes que van tenir els terroristes amb persones saudites als Estats Units, però no ofereix proves clares d'una possible implicació del Govern de l'Aràbia Saudita en el pla per a atemptar contra el país.

L'informe, de 16 pàgines i amb múltiples trams censurats, es desclassifica com a part d'una ordre del president dels Estats Units, Joe Biden, de publicar documents fins ara secrets sobre la recerca que va dur a terme l'FBI sobre els atemptats terroristes de l'11 de setembre de 2001.

Aquesta indagació es va centrar en el presumpte suport logístic que van poder proporcionar als terroristes un empleat del consolat saudita a Los Angeles (Califòrnia), Fahad al Thumairy, i un sospitós de ser agent d'intel·ligència del regne àrab en la mateixa ciutat, Omar al Bayumi.

El document recentment desclassificat assegura que Al Bayumi va proporcionar «assistència de viatge, allotjament i finançament» a dos dels terroristes implicats en els atemptats del 11-S, Nawaf al Hazmi i Khalid al Mihdhar.

Altres informes desclassificats en els últims anys ja havien detallat aquests contactes i assistència d'Al Bayumi, que després dels atemptats va ser detingut al Regne Unit i va ser un dels focus de la recerca oficial sobre el 11-S d'una comissió del Congrés.

Aquesta comissió no va trobar proves oficials que el Govern saudita hagués estat implicat en el finançament d'Al-Qaeda o dels atemptats, i l'interrogant des de llavors ha estat quant sabia Riad de les activitats d'alguns dels seus ciutadans, com Al Bayumi.

Aquest presumpte espia saudita va tenir contactes amb Al Thumairy, que en aquest moment era diplomàtic en el consolat saudita i va mantenir trucades telefòniques amb almenys dos futurs presos de la presó de Guantánamo, d'acord amb el document.

Al Bayumi, que oficialment era un estudiant, també va estar en contacte amb Osama Bassnan, un ciutadà saudita la presumpta relació del qual amb el 11-S ja s'havia revelat i que parlava amb «entusiasme» del líder d'Al-Qaeda, Osama bin Laden.

L'informe descriu a Al Bayumi com algú «tractat amb un gran respecte dins del consolat saudita, ben considerat pel personal del consolat i que gaudia d'un 'estatus molt alt' quan entrava en l'edifici».

Encara que les parts censurades de l'informe impedeixen confirmar si això significa que comptava amb el beneplàcit del Govern saudita, l'associació de familiars de les víctimes 9/11 United va celebrar la seva publicació i la va considerar una prova més dels probables llaços de Riad amb els atemptats.

«Ara els secrets dels saudites estan exposats i és hora que el regne reconegui el paper dels seus funcionaris a l'hora d'assassinar a milers en terra estatunidenc», va dir en un comunicat Terry Strada, de la citada associació.

A l'agost, centenars de supervivents i familiars de les víctimes dels atemptats van demanar a Biden que no assistís als actes amb motiu del vintè aniversari, tret que el seu Govern publiqués nous arxius sobre el presumpte paper de l'Aràbia Saudita en l'ocorregut.

La setmana passada, Biden va ordenar al Departament de Justícia desclassificar nous documents en els pròxims sis mesos, la qual cosa va convèncer a les famílies, que van accedir al fet que el president assistís finalment als actes aquest dissabte.

tracking