Diari Més

Un estudi confirma que les vacunes covid-19 d'ARNm són altament efectives per a prevenir hospitalitzacions

Ofereixen proteccions importants per a les persones majors de 85 anys

Pla curt de la vacuna de Moderna.

La farmacèutica Rovi investiga la possible contaminació d'alguns lots de la vacuna de Moderna destinats al JapóACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un nou estudi, realitzat pels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC, per les seves sigles en anglès) dels EUA, amb la col·laboració de diferents centres assistencials del país, mostra que les vacunes de covid-19 d'ARNm (Moderna i Pfizer/Biotech) són altament efectives per a prevenir hospitalitzacions, visites al departament d'emergències i ingressos en vigilància intensiva a causa del virus.

Publicat en el New England Journal of Medicine, i realitzat sobre dades recopilades de gairebé 200 hospitals dels Estats Units, conclou que l'evidència recopilada dels registres de salut electrònics (HCE) demostra que les vacunes brinden alts nivells de protecció per a les poblacions afectades pel virus, inclosos els adults majors i les minories.

Per a realitzar l'anàlisi van comptar amb sis sistemes d'atenció mèdica dels EUA: Regenstrief, Columbia University Irving Medical Center, HealthPartners, Intermountain Healthcare, Kaiser Permanent Northern Califòrnia, Kaiser Permanent Northwest i University of Colorado, que van contribuir amb dades d'hospitalització i UCI de pacients majors de 50 anys d'un total de 187 hospitals, a més de dades dels departaments d'emergència. i clíniques d'atenció urgent. Les dades van cobrir 45.000 consultes mèdiques.

L'anàlisi de dades va mostrar que la vacunació d'ARNm de dues dosis va tenir un 89% d'efectivitat en la prevenció d'hospitalitzacions per covid-19; un 91% d'efectivitat en la prevenció de covid-19 en el departament d'emergències o visites d'atenció d'urgència; i un 90% d'efectivitat per a prevenir l'admissió a la unitat de vigilància intensiva per covid-19. A més, l'efectivitat va ser significativament menor en les persones que van rebre només la primera dosi de la vacuna de dues injeccions.

«Aquest estudi confirma que aquestes vacunes són altament efectives. Ofereixen proteccions importants per a les persones majors de 85 anys, les persones amb afeccions mèdiques cròniques i els adults negres i hispans. Tots són grups que s'han vist especialment afectats per aquesta malaltia. Esperem que aquesta informació convenci a més persones de vacunar-se per a protegir-se no sols a si mateixos, sinó també a la seva comunitat», ha explicat l'autor principal Mark Thompson, membre de l'Equip de Resposta covid-19 dels CDC.

Aquest estudi també va ser un dels primers a analitzar l'efectivitat de la vacuna Johnson and Johnson de dosi única. Es va trobar que tenia una efectivitat del 73% contra les visites al departament d'emergències i d'atenció d'urgència, i el 68% contra les hospitalitzacions. No obstant això, els autors assenyalen que la grandària de mostra més petit pot afectar la precisió d'aquestes estimacions i afirmen que es necessiten més dades.

«Aquesta evidència del món real corrobora els resultats dels assajos clínics i proporciona encara més confiança en les vacunes. Aquest estudi és un excel·lent exemple de com es poden aprofitar les dades d'EHR per a la salut pública i com la col·laboració entre entitats de salut pot proporcionar coneixements nous i beneficiosos», l'autor de l'article Shaun Grannis, vicepresident de dades i anàlisis de Regenstrief i professor de medicina familiar de la Facultat de Medicina de la Universitat d'Indiana.

tracking