Diari Més

Salut

Consumir alcohol durant l'embaràs és la causa principal no genètica de la discapacitat

Pot causar alteracions físiques i cognitives al bebè

Una dona embarassada.

Li explica a sa mare que està embarassada i acaba sent agredidaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Beure alcohol durant l'embaràs és la principal causa no genètica de discapacitat intel·lectual en el món occidental i pot causar alteracions físiques i cognitives al bebè, així com problemes de conducta i d'aprenentatge.

Coincidint avui amb el Dia Mundial dels Trastorns de l'Espectre Alcohòlic Fetal (TEAF), la Conselleria de Salut ha advertit sobre els riscos per al fetus de consumir alcohol durant la gestació i ha recordat que s'estima que la prevalença dels trastorns de l'espectre alcohòlic fetal entre nens i joves a Europa és de 19,8 per cada 1.000 habitants.

Els TEAF són un conjunt de trastorns no curables que apareixen a conseqüència de l'exposició fetal a l'alcohol, entre els quals està la síndrome alcohòlica fetal (SAF) i les persones que els pateixen poden presentar diferents afectacions, com a retard en el creixement i anomalies en el sistema nerviós central com a microcefàlia, anomalies estructurals cerebrals i / o convulsions no febrils, dèficits cognitius i conductuals i, en alguns casos, trets facials característics.

Per aquest motiu, la conselleria ha subratllat la importància de no beure alcohol, ni tan sols en petites quantitats, ni consumir altres drogues durant la gestació.

La falta de planificació de l'embaràs i la minimització dels riscos d'ingerir alcohol durant la gestació poden explicar l'exposició a l'alcohol, segons Salut, que ha afegit que la por de les gestants a ser estigmatitzades o a les conseqüències socials i legals que pugui tenir l'addicció provoca que les embarassades no demanin ajuda.

Per això, la conselleria ha subratllat la importància de continuar avançant en la promoció de la salut sexual i reproductiva, potenciant la visita pre-gestacional i promovent un vincle de confiança entre dones i professionals que permeti abordar temes com els consums d'alcohol i altres drogues i prevenir els riscos per a la salut de la mare i el bebè.

En aquest sentit, Salut ha indicat que és molt important potenciar la coordinació amb les unitats d'atenció a la salut sexual i reproductiva i el paper de professionals com les llevadores i els ginecòlegs en l'atenció precoç.

A Catalunya, els hospitals Vall d'Hebron, Sant Joan de Déu i Clínic de Barcelona són els centres de referència per a la detecció i l'abordatge dels trastorns de l'espectre alcohòlic fetal, ha indicat la conselleria.

Segons el Departament de Salut, és bàsic el paper dels professionals de la pediatria per a detectar i diagnosticar TEAF, i el de les associacions de famílies afectades per a fer més visibles els trastorns i reivindicar els recursos i serveis que requereixen les persones i famílies afectades.

tracking