Diari Més

Biden ordena la vacunació a tots als funcionaris

La variant delta provoca més de mil defuncions cada dia, pràcticament totes de persones no vacunades

Un grup de persones fent cua a un centre de vacunació als Estats Units.

Desenes de milions de persones als EUA podrien estar «desprotegits» davant la covid tot i rebre la vacunaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels Estats Units, Joe Biden, va ordenar dijous la vacunació obligatòria contra la covid-19 de tots els empleats del govern federal, i va posar en marxa un pla per forçar també a fer-lo a la majoria dels treballadors de les empreses privades del país.

Es tracta del pas més rotund fins ara de Biden en el seu intent d'augmentar la taxa de vacunació als Estats Units, en un moment en el qual la variant delta ha fet tornar els contagis a nivells inèdits des de gener i provoca més de mil defuncions cada dia, pràcticament totes de persones no vacunades.

«Hem estat pacients, però la nostra paciència s'està esgotant, i la seva negativa (a vacunar-se) ha tingut costos per a tots», va etzibar Biden als gairebé 80 milions d'estatunidencs que compleixen els requisits per a rebre la vacuna però es neguen encara a fer-ho.

Durant un discurs a la Casa Blanca, Biden va anunciar una sèrie de normes que en total, va pronosticar, afectaran uns 100 milions de treballadors, «dos terços» de la força laboral del país.

En primer lloc, va signar un decret que estableix un mandat de vacunació per als 2,1 milions d'empleats del Govern federal dels Estats Units, que fins ara tenien l'opció de no ser vacunats si se sotmetien a proves de covid-19 de manera regular.

Una segona ordre executiva estableix el mateix requisit per a tots els contractistes del Govern federal, i Biden va emfatitzar que els qui vulguin treballar amb el seu Executiu hauran de garantir que «el seu personal està vacunat».

Aquests mandats de vacunació també s'aplicaran als empleats de la majoria d'instal·lacions sanitàries dels EUA que reben subsidis federals dels programes Mediques oMedicaid, la qual cosa afecta uns 50.000 proveïdors de salut del país.

La tercera mesura serà, si aconsegueix implementar-se, la més significativa: el president va anunciar que el Departament de Treball publicarà una norma d'emergència que afectarà a totes les companyies que tinguin 100 empleats o més, en les quals treballen almenys 80 milions de persones.

Aquestes empreses hauran de garantir que els seus treballadors estan vacunats amb la pauta completa o, en cas contrari, obligar-los a mostrar un resultat de test negatiu almenys una vegada a la setmana.

tracking