Diari Més

Societat

Una mestra demana productes d'higiene menstrual gratis als col·legis

Ha recollit 26.000 signatures

Els productes d'higiene íntima femenina podrien baixar de preu.

Hisenda vol rebaixar del 10% al 4% l'IVA de compreses i tampons

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 26.000 persones s'han sumat a la iniciativa que la mestra Laura Labrador presentarà en l'Assemblea de Madrid i en la qual demana productes d'higiene menstrual en els centres educatius per a erradicar la pobresa menstrual.

«Em dic Laura Labrador, sóc mestra a l'escola pública a la Comunitat de Madrid i experta en coeducació. En els meus anys d'experiència com a docent he pogut comprovar com moltes de les meves alumnes pateixen pobresa menstrual. Aquest tipus de pobresa deriva de la pobresa econòmica i provoca que les dones i famílies hagin de triar entre comprar menjar o productes d'higiene íntima», ha assenyalat en la petició.

En aquesta línia, ha assegurat que moltes dones opten per utilitzar teles o altres alternatives que els generen infeccions o augmenten les probabilitats de patir malalties en el futur.

«A més, he observat que les nenes falten sovint a classe quan tenen la regla, moltes vegades per no tenir els mitjans adequats o perquè senten vergonya, amb el desavantatge que això suposa enfront de la resta d'estudiants les oportunitats de les quals en l'educació pública haurien de ser iguals», ha exposat i ha continuat exigint que «no s'ignorin les necessitats de les alumnes en aquesta tornada al col·le».

A través de la seva campanya de recollida de signatures, sol·licita que es proporcionin productes d'higiene menstrual de manera gratuïta en tots els col·legis i instituts com a «mesura fonamental per a erradicar la pobresa menstrual en la comunitat».

A més, ha destacat que aquests productes han de ser «en la mesura que sigui possible ecològics i sostenibles fomentant l'ús de copes menstruals i compreses reutilitzables».

«Encara que no hi ha dades oficials per la invisibilitat del problema i l'estigma de la menstruació, es calcula que el 20% de les dones a Espanya pateixen pobresa menstrual. En els centres a vegades es proporcionen aquests productes però només per a urgències i depenent sempre de la voluntat i sensibilització que tingui l'equip directiu amb el problema. Deixarem que aquest problema continuï creixent i la seva solució depengui de la voluntat de cada centre?», ha denunciat la mestra.

Així mateix, ha subratllat que amb la pandèmia s'han accentuat les desigualtats i cal actuar «urgentment per a solucionar el problema». Per a aquesta docent, la solució que proposa milloraria també el propi procés d'aprenentatge de l'alumnat ja que, segons explica «és fonamental que nenes i nens es trobin en un entorn segur, de confiança i equilibri emocional per a poder aprendre i progressar en el seu desenvolupament integral».

Llaurador ha argumentat que en països com Escòcia i Nova Zelanda s'han dut a terme polítiques per a erradicar aquest tipus de pobresa i critica que a Espanya se segueixi lluny «que aquest tema estigui en l'agenda dels partits». Per això, ha fet aquesta crida per a aconseguir més suports i impulsar aquest tipus d'iniciatives en altres comunitats autònomes.

tracking