Diari Més

Societat

Quant es paga a Espanya per donar esperma?

El procés s'allarga durant mesos

Espermatozoides.

Quant es paga a Espanya per donar esperma?Pixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La donació d'esperma és considerada a Espanya com un acte solidari i altruista que permet que moltes persones que tenen dificultats per a tenir fills puguin ser pares per inseminació artificial o fecundació in vitro. Però, quines són les condicions que cal complir? Es pot guanyar diners?

En primer lloc, el procés de donació de semen és molt senzill al no requerir una intervenció quirúrgica com sí que succeeix amb la donació d'òvuls. L'esperma roman congelat en un banc d'esperma en les clíniques habilitades per a tal fi amb el propòsit de ser utilitzat després per a un tractament de reproducció assistida

Quina és la compensació per cada donació?

Aquest procés és completament anònim i no pot tenir un caràcter comercial, per la qual cosa no es rep un benefici econòmic per la donació. Així ho especifica la Llei 14/2006 sobre tècniques de reproducció humana assistida en l'article 5: «La compensació econòmica resarcitoria que es pugui fixar només podrà compensar estrictament les molèsties físiques i les despeses de desplaçament i laborals que es puguin derivar de la donació».

Per tant, no es paga per l'esperma en ser il·legal, sinó com a compensació per acudir fins al centre mèdic. Aquesta quantitat depèn de cada institució o clínica i sol oscil·lar entre els 30 i els 50 euros per donació. «Es requereix un mínim de 16 donacions vàlides, la qual cosa suposa de tres a quatre mesos de procés de donació de semen», detallen des de l'Institut de Reproducció CEFER.

Quantes vegades es pot donar esperma?

El nombre de donacions varia en funció del procés, que pot ser de 15 a 25 vegades. Això es deu al fet que la donació és d'un únic cicle i el donant es compromet a lliurar una mostra d'esperma durant un temps determinat.

Respecte al límit al llarg de la seva vida, el nombre màxim de fills nascuts a Espanya que haguessin estat generats per les mostres d'un mateix donant no podrà ser superior a sis, estableix la citada llei.

D'altra banda, aquest procés és completament anònim. Això vol dir que la mare no podrà conèixer la identitat del donant ni triar. Per part seva, la persona que dóna esperma tampoc coneixerà a què persona anirà destinat.

tracking