Diari Més

Mobilitat

Deu països de la UE no disposen de recàrrega per a vehicles elèctrics en trams de 100 quilòmetres

A l'Estat espanyol hi ha actualment 1,1 punts de recàrrega cada 100 km

Imatge del punt de recàrrega de l'avinguda Vidal i Barraquer de Tarragona, davant la Tabacalera.

Tarragona, entre els cinc municipis que cobren per carregar el cotxe elèctricGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Deu estats membres de la Unió Europea (UE) no disposen d'un punt de recàrrega per a vehicles elèctrics cada cent quilòmetres de carretera, va denunciar aquest dijous l'Associació Europa de Fabricants d'Automòbils (ACEA).

Les dades de l'associació revelen una greu falta de punts de recàrrega en la majoria de països de la UE, encara que hi ha diferències entre ells.

Per exemple, mentre als Països Baixos, el país amb més punts de recàrrega, hi ha 47,5 per cada 100 quilòmetres; a Polònia, el territori del qual és vuit vegades més gran, només hi ha un punt per cada 250 quilòmetres.

Els països al capdavant a la UE quant a carregadors de vehicles elèctrics són Països Baixos (47,5 per cada 100 quilòmetres), Luxemburg (34,5), Alemanya (19,4), Portugal (14,9) i Àustria (6,1).

A Espanya hi ha 1,1 punts per cada cent quilòmetres.

Els estats membres on hi ha menys punts de recàrrega són Romania i Letònia (0,5 punts per cada 100 quilòmetres en tots dos), Polònia (0,4), Grècia i Lituània (0,2).

A la UE, 18 estats membres tenen menys de 5 punts de recàrrega en 100 quilòmetres i només quatre compten amb més de 10 carregadors per a aquesta distància.

Com a part del seu paquet climàtic 'Fit for 55', publicat el juliol passat, la Comissió Europea va proposar que per a 2030 les emissions de CO₂ dels automòbils nous haurien de ser un 55% inferiors als nivells de 2021.

Els fabricants d'automòbils europeus hauran de treure al mercat milions d'automòbils elèctrics durant els pròxims anys per a complir amb aquest objectiu, va recordar l'associació.

«Els consumidors no podran fer el canvi a vehicles de zero emissions si no hi ha suficients estacions per a recàrrega i repostar en les carreteres per on condueixen», va advertir el Director General de ACEA, Eric-Mark Huitema.

«Haurà de produir-se un important progrés en el desplegament d'infraestructura en tota la UE en un període de temps molt curt. Els avanços reeixits en alguns països d'Europa occidental són encoratjadors, però no han de distreure l'atenció del terrible estat de la xarxa de càrrega en altres països», va afegir.

tracking