Diari Més

Salut

Un estudi aclareix l'origen del càncer de pulmó en els no fumadors

Les mutacions en són responsables

Pulmons.

Un estudi aclareix l'origen del càncer de pulmó en els no fumadorsPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una anàlisi genòmica del càncer de pulmó en persones sense antecedents de tabaquisme ha descobert que la majoria d'aquests tumors sorgeixen per l'acumulació de mutacions causades per processos naturals de l'organisme, segons publiquen els investigadors en la revista Nature Genetics.

Aquest estudi va ser realitzat per un equip internacional dirigit per investigadors de l'Institut Nacional del Càncer (NCI), pertanyent als Instituts Nacionals de la Salut (NIH) dels Estats Units, i descriu per primera vegada tres subtipus moleculars de càncer de pulmó en persones que mai han fumat.

Aquests coneixements ajudaran a revelar el misteri de com sorgeix el càncer de pulmó en persones sense antecedents de tabaquisme i podran guiar el desenvolupament de tractaments clínics més precisos.

«El que estem veient és que hi ha diferents subtipus de càncer de pulmó en els mai fumadors que tenen característiques moleculars i processos evolutius diferents», explica l'epidemiòloga Maria Teresa Landi, de la branca d'Epidemiologia Tumoral Integrativa en la Divisió d'Epidemiologia i Genètica del NCI, que va dirigir l'estudi. «En el futur podrem disposar de diferents tractaments basats en aquests subtipus».

El càncer de pulmó és la principal causa de mort per càncer a tot el món. Cada any es diagnostica la malaltia a més de 2 milions de persones en tot el planeta. La majoria dels qui desenvolupen un càncer de pulmó tenen un historial de tabaquisme, però entre el 10% i el 20% mai han fumat i aquest càncer de pulmó en els quals mai han fumat es dóna amb més freqüència en les dones i a una edat més primerenca que el càncer de pulmó en els fumadors.

Els factors de risc ambientals, com l'exposició al fum de tabac aliè, al radó, a la contaminació atmosfèrica i a l'amiant, o l'haver patit malalties pulmonars anteriorment, poden explicar alguns càncers de pulmó entre els mai fumadors, però els científics encara no saben quina causa la majoria d'aquests càncers.

En aquest ampli estudi epidemiològic, els investigadors van utilitzar la seqüenciació del genoma complet per a caracteritzar els canvis genòmics en el teixit tumoral i en el teixit normal corresponent de 232 no fumadors, predominantment d'ascendència europea, als quals se'ls havia diagnosticat càncer de pulmó de cèl·lules no petites. Els tumors incloïen 189 adenocarcinomas (el tipus més comú de càncer de pulmó), 36 carcinoides i altres set tumors de diversos tipus. Els pacients encara no havien rebut tractament per al seu càncer.

Els investigadors van examinar els genomes dels tumors a la recerca de signatures mutacionals, que són patrons de mutacions associats a processos mutacionals específics, com el mal produït per activitats naturals de l'organisme (per exemple, la reparació defectuosa de l'ADN o l'estrès oxidatiu) o per l'exposició a carcinògens.

Les signatures mutacionals actuen com un arxiu tumoral de les activitats que van conduir a l'acumulació de mutacions, proporcionant pistes sobre la causa del desenvolupament del càncer. En l'actualitat existeix un catàleg de signatures mutacionals conegudes, encara que algunes no tenen una causa coneguda. En aquest estudi, els investigadors van descobrir que la majoria dels genomes dels tumors dels quals mai havien fumat presentaven signatures mutacionals associades a danys produïts per processos endògens, és a dir, processos naturals que ocorren dins del cos.

Com era d'esperar, atès que l'estudi es va limitar als mai fumadors, els investigadors no van trobar cap signatura mutacional que s'hagi associat prèviament amb l'exposició directa al tabaquisme. Tampoc van trobar aquestes signatures entre els 62 pacients que havien estat exposats al fum de tabac aliè. No obstant això, la doctora Landi adverteix que com la grandària de la mostra era petit es precisa una mostra major «amb informació detallada sobre l'exposició per a estudiar realment l'impacte del tabaquisme passiu en el desenvolupament del càncer de pulmó en els no fumadors».

tracking