Diari Més

Societat

Meditació contra l'estrès laboral, una moda en creixement a la Xina

'Banys de vibracions' i tècniques 'mindfulness' per superar angoixes relacionades amb l'activitat laboral

Imatge de treballadors xinesos a una sessió de relaxació.

Meditació contra l'estrès laboral, una moda en creixement a la XinaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En la frenètica Xina, tot canvia a gran velocitat, i no és fàcil mantenir el ritme sense que acabi passant factura. Alguns joves han decidit prendre mesures i, per a suportar l'estrès diari, han redescobert una pràctica amb arrels en el budisme: la meditació.

A la duríssima competència acadèmica i laboral, els interminables horaris i els cada vegada majors costos de vida en les grans ciutats xineses, en 2020 es va sumar la pandèmia de la covid-19, que, segons un estudi del Centre de Salut Mental de Shanghái, va provocar traumes psicològics a gairebé un 35% dels xinesos.

Segons el portal de notícies local Sixth Tone, malgrat a l'impacte de la covid en l'activitat econòmica, durant 2020 el nombre d'estudis de ioga va pujar un 9%, una tendència que -encara que no existeixen dades oficials- també s'ha replicat en altres pràctiques similars com el 'mindfulness', tècnica de meditació orientada a la consecució de la plena consciència.

Huang Xinyi responia precisament al perfil de jove xinesa triomfadora però superada per l'estrès: després d'estudiar gestió immobiliària i canviar posteriorment a moda i luxe, va estar cinc anys a París treballant per a Galeries Lafayette abans de tornar al seu país, on va obrir un reeixit estudi amb el qual ajudava dissenyadors europeus a entrar en el mercat xinès.

«Als 27 anys ja havia aconseguit un bon estatus financer -explica a Efe-. Va ser en aquest moment quan em vaig adonar que ja no sabia què més fer amb la meva vida. Tenia diners, una gran carrera per davant però no tenia una vida pròpia».

Així, amb la idea de «donar una cosa positiva al món al cap», va deixar la seva vida enrere i va començar un viatge que li va portar a aprendre tècniques de 'mindfulness' a Espanya o Alemanya, després del que va tornar amb 30 anys acabats de complir al seu Shanghái natal per a obrir el seu propi estudi, anomenat Creative Shelter.

«Com entrar en un altre món»

Es tracta d'un petit local d'un centre comercial en el cor de la ciutat, decorat amb telons que la mateixa Huang ha tenyit usant la tècnica 'batik' -empleada per grups ètnics del sud-oest de la Xina- i petites llums grogues que il·luminen la tarima, envoltada d'una enorme cortina que aïlla als clients de la resta del món.

Davant, Huang colpeja suaument tres gong o toca uns bols de cristall blanc, generant «banys» de vibracions que se senten fins i tot a un parell de metres de distància i fomenten la relaxació: «Hi ha qui pensa que pot gravar el so i fer-lo a casa, però aquí perceben les vibracions amb tot el cos. Alguns es queden adormits en 90 segons».

Les sessions duren una hora i acullen a un màxim de 12 persones, amb preus d'uns 220 iuans (28,7 euros), encara que també s'ofereix un bo anual d'uns 10.000 iuans (1.300 euros), els titulars dels quals acudeixen tres o quatre vegades per setmana.

Els qui acudeixen a Creative Shelter «busquen solucions i maneres per a millorar les seves vides», ja sigui perquè se senten atrapats en les seves carreres professionals o perquè no són capaces d'agafar el son a la nit: «Alguns em diuen que aquí se senten com si haguessin entrat en un altre món», celebra la seva fundadora.

Easy Wang, emprenedor i promotor d'esdeveniments benèfics, és un dels clients de Creative Shelter: «Tots els dies em dedico a assumptes creatius i sóc multitasca. M'encanta, però a vegades em deixa el cap fet un caos. El 'mindfulness' m'ajuda a alliberar-me de la complexitat i a entrar en un món de simplicitat».

«T'ajuda a tenir la ment neta a l'hora d'enfrontar-te als problemes i a tenir més confiança i energia cada dia», explica.

Un problema sense resoldre

Encara que la meditació és una cosa que es pot fer a casa -Huang assegura que no busca retenir als seus clients sinó ajudar-los a consolidar aquest hàbit-, la majoria dels clients vénen també a la recerca de «suport de grup».

El perfil més habitual entre els clients de Creative Shelter és el d'una oficinista d'entre 23 i 45 anys; entorn de vuit de cada deu són dones, alguna cosa que Huang atribueix al fet que tenen més costum de cuidar-se.

Referent a això, Huang apunta que s'està plantejant obrir sessions només per a homes, «perquè puguin parlar dels seus veritables sentiments i sobre les ansietats que no volen compartir amb les dones».

«Hi ha un problema de salut mental que no s'està abordant prou. Alguns joves xinesos passen la majoria del temps veient vídeos perquè volen fugir de la realitat, i la millor manera de fer-ho és no fent res», alerta.

El Govern xinès sembla haver pres nota del problema, amb plans específics per a promoure la consciència social sobre la salut mental o la promoció explícita del 'mindfulness' com a remei per als traumes psicològics de la pandèmia.

Per part seva, Huang espera que cada vegada hi hagi més interès en la meditació, ja que creu que si aquesta pràctica s'estengués a gran escala «la gent seria més compassiva i es preocuparia dels altres tant com d'ells mateixos».

Huang Xinyi

Meditació contra l'estrès laboral, una moda en creixement a la XinaEfe

tracking