Diari Més

Una investigació detecta el 80% de casos de covid analitzant la veu

Aquest estudi va sorgir a principis de la pandèmia de covid, quan els test d'antígens i PCR encara no estaven generalitzats

Laboratorio del CNB-CSIC

Un test del CSIC diferencia a les persones vacunades de les que han patit la covid-19CSIC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una investigació de l'empresa d'intel·ligència artificial Biometric Vox, en col·laboració amb l'hospital de Cruces (Baracaldo, Biscaia) i Domingo Pascual-Figal, cap de Cardiologia de l'hospital Virgen de la Arrixaca de Múrcia, ha tingut un encert del 80% en la detecció de la covid-19 mitjançant la tecnologia d'identificació de la veu.

En una entrevista, Pascual-Figal ha assenyalat que aquest estudi va sorgir a principis de la pandèmia de covid, quan els test d'antígens i PCR encara no estaven generalitzats, apostant per enfocar a aquesta situació la tecnologia que prèviament havia ideat juntament amb Biometric Vox per a casos de pacients amb infarts.

El cardiòleg ha indicat que, igual que les persones que pateixen malalties coronàries agudes, els contagiats amb coronavirus tenen alteracions en la veu indetectables per l'oïda humana però sí per la intel·ligència artificial (IA) mitjançant l'establiment d'algorismes.

Així, la recerca es va dividir en dues fases: la de derivació, consistent en l'anàlisi de les veus de pacients amb covid i altres que no han passat la malaltia, i una segona de validació, en la qual s'aplica a la població sense dades prèvies sobre si ha passat o no la malaltia, donant un percentatge de «sensibilitat» (encert) del 80%.

En l'estudi hi han col·laborat el Departament de Salut del Govern basc, el seu Institut de Recerca BioCruces Bizkaia i la Fundació Basca d'Innovació i Recerca Sanitària.

Tot i que la seva transcendència ha quedat rebaixada per la implantació massiva de test d'antígens o PCR, Pascual-Figal ha remarcat la importància que pot tenir aquest tipus d'IA en el diagnòstic ràpid de malalties agudes i greus, l'atenció sanitària immediata de les quals és fonamental per a salvar la vida del pacient.

En aquest sentit, el cardiòleg ha apuntat que, igual que fa 27 anys, quan va començar en aquesta especialitat, no es realitzaven els actuals escàners en moviment del cor, en el futur es podrà incorporar l'anàlisi de la veu durant una trucada d'emergència per part d'una persona que pateix una malaltia aguda.

«Serà una part més dins de l'anàlisi d'una trucada que faci un operador d'emergències per a decidir la resposta necessària», ha indicat Pascual-Figal abans de recordar que les màquines ja analitzen la sang i l'orina i que serveixen en la interpretació de radiografies i escàners.

No obstant això, el cardiòleg ha subratllat que la tecnologia pot ser la base d'entre el 70 i el 90% del diagnòstic i tractament mèdic, però ha advertit sobre la importància de l'anàlisi que fa l'especialista sanitari sobre la informació disponible.

A més, ha afirmat que l'aspecte més important en la salut és la prevenció i que la societat ha de ser conscient que els bons hàbits en la seva vida diària són la base per a no tenir afeccions.

Gràcies a aquestes recerques, Pascual-Figal ha estat inclòs per la revista Forbes com una de les 100 persones més creatives d'Espanya en demostrar que la imaginació pot ser emprada en el camp dels negocis com una font d'emprenedoria inesgotable per a solucionar problemes.

tracking