Diari Més

Salut

Una nova tècnica pot acabar amb el càncer de pròstata dues vegades més ràpid que ara

Investigadors britànics han descobert que el tractament de radioteràpia es pot fer en cinc dosis durant set o catorze dies

El càncer de pròstata, el més freqüent entre els homes.

Creen un sistema per a detectar en segons el càncer de pròstata

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pacients amb càncer de pròstata podrien curar-se en menys de dues setmanes gràcies a una nova tècnica de radioteràpia d'alta velocitat, que redueix a la meitat el temps del tractament estàndard.

Investigadors de The Royal Marsden NHS Foundation Trust i The Institute of Cancer Research del Regne Unit han descobert que la quantitat habitual de radiació per a tractar el càncer de pròstata, administrada en petites dosis durant aproximadament 20 sessions en un mes, es pot administrar de manera segura en només cinc grans dosis durant set o catorze dies.

La doctora Alison Tree, líder de l'estudi i oncòloga clínica consultora en The Royal Marsden, va dir que la nova tècnica havia mostrat «resultats molt prometedors» amb pocs efectes secundaris», tal com recull el Daily Mail.

«El nostre objectiu era comprendre si podíem augmentar de manera segura la dosi de radiació dirigida per dia, la qual cosa ens permet reduir la quantitat de tractaments requerits», explica la doctora.

«Això és ideal per als pacients, ja que passen menys temps a l'hospital i comencen la seva recuperació abans. També és bo per als metges, ja que pot alliberar recursos hospitalaris i permetre que més pacients rebin tractament abans», va dir Tree.

«Volíem mesurar si això es podia fer sense canviar el nivell d'efectes secundaris que veiem amb la radioteràpia de pròstata estàndard. Les nostres dades mostren que la radioteràpia de pròstata potencialment curativa es pot administrar amb molt pocs efectes secundaris per als pacients en qüestió de dies», afegeix.

El que es feia fins ara i què canvia la nova tècnica

Una opció per als pacients és la cirurgia per a extirpar la pròstata, però deixa a molts homes amb disfunció erèctil i incontinència urinària. Un altre tractament és la radioteràpia, que consisteix a tractar en la pròstata amb raigs X que poden destruir les cèl·lules tumorals, però existeixen avantatges i desavantatges.

La radiació pot afectar l'intestí i el recte, que es troben al costat de la pròstata, danyant els nervis i els músculs que controlen quan els homes van al bany. Això pot provocar incontinència intestinal.

Per a reduir la gravetat dels efectes secundaris, ara com ara recomana que la radioteràpia es distribueixi en almenys 20 dosi, mentre que molts metges opten per estendre-la a 32 dosi encara més petites.

Però això aviat podria reduir-se a només cinc sessions en tan sols set dies si s'adopta la nova tècnica, anomenada radioteràpia corporal estereotàxica. Permet als metges apuntar als tumors amb una precisió «submilimètrica». Pel fet que és tan precís, es poden administrar dosis molt més altes de radiació sense la preocupació que també danyin els òrgans circumdants.

Els resultats d'un estudi global de dos anys per a investigar la radioteràpia corporal estereotáctica van trobar que el 99% dels pacients que es van sotmetre al tractament d'alta intensitat estaven lliures d'efectes secundaris greus, mentre que el 90% va experimentar sol símptomes menors, com a problemes en orinar.

Es va reclutar a gairebé 900 pacients per a l'assaig, finançat per The Royal Marsden Cancer Charity. La meitat d'ells va ser tractada amb la nova tècnica mentre que la resta va rebre radioteràpia estàndard. Es va demostrar que el nou tractament és igualment eficaç per a destruir les cèl·lules canceroses i reduir el risc que la malaltia torni: nou de cada deu pacients en tots dos grups de l'assaig el càncer del qual es va classificar com de risc intermedi o menor no va requerir tractament addicional.

tracking