Diari Més

Societat

Quina multa pots rebre si trobes diners al carrer i t'ho quedes

Si ho fas et pot caure des d'una sanció econòmica a presó

Imatge d'arxiu d'una persona ficant-se diners a la butxaca.

Quina multa et pots rebre si trobes diners al carrer i t'ho quedes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Es pot considerar un cop de sort si anem caminant pel carrer i ens trobem al terra un bitllet o una quantitat de diners. Però compte, encara que pensem que ens ha arreglat el dia, no podem quedar-nos aquests diners. De fet, podem fins a ser multats.

En l'article 253 del Codi Penal està tipificat que «seran castigats (..), els que, en perjudici d'un altre, s'apropiessin per a si o per a un tercer, de diners, efectes, valors o qualsevol altra cosa, que haguessin rebut en dipòsit, comissió, o custòdia, o que els haguessin estat confiats en virtut de qualsevol altre títol que produeixi l'obligació de lliurar-los o retornar-los, o neguessin haver-los rebut».

«Si la quantia de l'apropiat no excedís de 400 euros, s'imposarà una pena de multa d'un a tres mesos», diu l'article. En canvi, aquesta pena podrà ascendir fins als dos anys de presó en funció del valor de l'objecte.

El mateix Codi Penal recull en el seu article 254 que «qui, fora dels supòsits de l'article anterior, s'apropiés d'una cosa moble aliena, serà castigat amb una pena de multa de tres a sis mesos. Si es tractés de coses de valor artístic, històric, cultural o científic, la pena serà de presó de sis mesos a dos anys. Si la quantia de l'apropiat no excedís de 400 euros, s'imposarà una pena de multa d'un a dos mesos».

Què fer llavors

És un altre Codi, el Civil, el que indica què fer en el cas que ens trobem diners o un objecte al carrer. L'article 615 estableix que en trobar una cosa moble es deu «ha de restituir al seu anterior posseïdor. Si aquest no anés conegut, haurà de consignar-la immediatament en poder de l'Alcalde del poble on s'hagués verificat la troballa». En aquest cas, valdrà amb contactar amb la Policia Local perquè es facin càrrec, encara que altres localitats tenen la seva pròpia Oficina d'Objectes Perduts.

Una vegada dipositat l'article o els diners, s'obre un procés en el qual poden ocórrer dues coses: que aparegui el legítim propietari (cas en el qual ens correspon una recompensa —la desena part del valor de l'objecte o la vintena si el seu valor supera els 12 euros—), i que no aparegui. Si passen dos anys i l'amo no ha donat senyals de vida, l'objecte passa a ser del qual el va trobar.

tracking