Diari Més

Energia

El preu majorista de la llum torna a pujar i es paga a 132,65 euros

El mes de setembre segueix amb la mateixa tendència a l'alça que va deixar l'agost

L'avaria afecta a l'Arboç i a Banyeres del Penedès.

electricitat, llum, bombeta, avariaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista (pool) se situa per a demà dilluns, 6 de setembre, en 132,65 euros per megavat hora (MWh), amb el que aquest indicador torna a pujar, després d'encadenar tres dies a la baixa durant el cap de setmana, en un marc de rècord històrics.

El preu del pool per a demà més que triplica el del primer dilluns de setembre de l'any passat (39,53 euros), segons dades de l'operador del mercat OMIE, i és deu euros més car que dilluns passat, si bé l'activitat econòmica llavors era menor, en ser agost.

Per franges horàries, el preu màxim del MWh es pagarà a 153,63 euros entre les 20.00 i les 21.00 hores, i el mínim a 108,52 entre les 04.00 i les 05.00 i les 05.00 i les 06.00.

Darrere d'aquests elevats preus, que afecten a tota Europa, estan l'encariment del gas, usat pels cicles combinats i que marca el preu del pool en la majoria d'hores; l'increment del preu dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO₂), i l'augment de la demanda per la recuperació econòmica i les altes temperatures.

No obstant això, a Espanya el preu majorista té un pes entorn del 24% en la factura de la llum de més de 10 milions de llars acollides a la tarifa regulada o Preu Voluntari al Petit Consumidor (PVPC), mentre que en altres països, la tarifa regulada es calcula prenent com a referència altres indicadors.

Igual que a Espanya, el preu del pool puja demà al Regne Unit, on el megavat hora es pagarà a una mitjana de 225,13 lliures (262,65 euros), a Alemanya, a 127,82 euros; a França, a 123,98 euros i a Itàlia, a 131,54 euros, segons dades dels respectius operadors.

Per part seva, a Portugal es pagarà al mateix preu que a Espanya, en compartir mercat.

Els consumidors que contracten el seu subministrament en el mercat lliure, que són uns 17 milions, paguen pel quilowatt hora els preus que pacten per contracte amb les comercialitzadores, per la qual cosa no es veuen afectats per les oscil·lacions del pool de manera immediata, encara que sí que veuran les seves factures incrementades en cas que la tendència a l'alça es mantingui en el llarg termini.

Generalment, els consumidors en el mercat lliure paguen preus lleugerament superiors als regulats precisament perquè incorporen una prima per a reduir la seva exposició a la volatilitat del mercat.

tracking