Diari Més

Anglaterra

Revelen els detalls del pla previst per quan mori la reina Isabel II

El «dia D» és com s'ha denominat al dia de la mort de la reina

Imatge d'arxiu de la reina Isabel II.

Revelen els detalls del pla previst per quan mori la reina Isabel IIEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan al primer ministre britànic li comuniquin per telèfon que «el pont de Londres ha caigut» sabrà que la reina Isabel II ha mort i s'iniciarà l'«Operació London Bridge», un complex protocol els detalls del qual han estat revelats avui pel mitjà «Politico».

El «dia D» -com s'ha denominat al dia de la mort de la reina- començarà amb una cascada de crides i correus electrònics a funcionaris i ministres de rellevància, l'esborrany de la qual ja està escrit.

«Estimats companys, és amb tristesa que els escric per a informar-los de la mort de Sa Majestat la Reina», escriurà el secretari del gabinet (el funcionari de major rang al Regne Unit) als ministres.

Després de donar-li a enviar, totes les banderes de Whitehall -la zona parlamentària- hauran de baixar-se a mitja asta en 10 minuts, alguna cosa que Downing Street va qualificar en el seu moment de «impossible» sense l'ajuda d'un contractista extern, alguna cosa que exposaria al primer ministre a la «ira pública».

«Polític» recalca que la monarca, de 95 anys, gaudeix de "bona salut" i que «res suggereix» que aquests plans, als quals ha tingut accés ara, «hagin estat revisats amb cap urgència».

Els ciutadans britànics coneixeran la notícia a través d'una «notificació oficial» emesa per la Casa Reial. El primer ministre serà el primer membre del Govern a fer una declaració i la resta de membres de l'Executiu no podran pronunciar-se sobre aquest tema fins llavors.

D'altra banda, el Parlament britànic, així com les cambres autònomes d'Escòcia, Gal·les i Irlanda del nord cessaran la seva activitat; s'anunciarà un minut de silenci a nivell nacional i el Ministeri de Defensa dispararà salves des de diverses ubicacions.

L'«Operació London Bridge» també inclou un protocol exclusiu per a xarxes socials, amb la prohibició de retuits en comptes oficials i contingut no urgent. El negre banyarà els perfils socials del Govern, així com la pàgina web oficial de la família reial.

Sens dubte, el «dia D» serà una jornada frenètica per al primer ministre, ja que tindrà una audiència amb el nou rei, Carlos, i acudirà al servei commemoratiu que la Catedral de Sant Pau albergarà en honor a la reina, una cerimònia de tall íntim i «espontani».

El protocol contempla diferents alternatives, depenent del lloc de defunció de la sobirana. Si mor en la seva residència de Sandringham (est d'Anglaterra) el seu taüt arribarà en un tren i serà rebut pel primer ministre en l'estació londinenca de St Pancras.

De fer-ho en Balmoral (Escòcia), s'activarà l'«Operació Unicorn» que la portarà també amb tren a Londres, si és possible. I, si no, l'«Operació Overstudy», que traslladarà el fèretre amb avió.

El príncep de Gal·les, primer en la successió al tron, es dirigirà a la nació a les 6 de la tarda, i serà proclamat sobirà a les 10 del matí del dia després de la defunció («D+1»). A més, en els dies previs al funeral realitzarà una gira per tot el Regne Unit, començant a Escòcia i finalitzant a Gal·les.

En el segon dia de dol, el fèretre amb la reina tornarà al palau de Buckingham, i en el cinquè marxarà en processó fins al palau de Westminster. Allí, romandrà fins al vuitè en una caixa elevada i oberta al públic durant 23 hores al dia.

El dia «D+10» -jornada en la qual se celebrarà el funeral d'estat- es declararà festiu. L'acte es durà a terme en l'Abadia de Westminster i la monarca serà enterrada en la Capella Commemorativa del Rei Jorge VI del Castell de Windsor, al costat del seu espòs, el recentment mort duc d'Edimburg.

tracking