Cercador de l’Hemeroteca
Español
Seccions

Tarragona Reus Costa Daurada

Tarragona
17.59 º
12.96 Km/h
Societat

Per què ens agrada tant l'olor de llibre? Aquesta és l'explicació que dona la ciència

L'olfacte és un sentit amb un paper important a la nostra vida diària i és capaç d'afectar emocional, psicològica i físicament
  • Redacció

Actualitzada 04/09/2021 a les 20:34

Quantes vegades t'has deixat embriagar per l'olor de llibre nou? I quan obres un llibre antic? Aquesta aroma tan característica que agrada a tantes persones i que només amb pensar-ho ens arriba a la memòria. Però, a què es deu aquest fenomen? Emeten algun tipus de substància els llibres?

«Les olors juguen un paper important en la nostra vida diària: ens afecten emocional, psicològica i físicament, i influeixen en la forma en què ens relacionem amb la història. Pot això portar-nos a considerar unes certes olors com a patrimoni cultural?».

Aquesta va ser la pregunta que es va fer el professor Matija Strlic, del departament de Ciències del Patrimoni de l'University College de Londres en la seva recerca titulada 'Olor del patrimoni: un marc per a la identificació, anàlisi i arxiu d'olors històriques'.

Per què ens sembla tan agradable?
L'olor de llibres antics és tota una inspiració i és el resultat de «una combinació de notes herbàcies amb un sabor àcid i un toc de vainilla sobre una olor d'humitat subjacent», tal com explicava el professor Strlic en referència a un altre article sobre la degradació de materials i la particular «olor de llibres vells».

Encara que les fulles dels llibres no estan fetes de vainilla, l'olor sí que pot assemblar-se, juntament amb una mescla d'ingredients, quan el paper es va degradant amb el pas del temps. Això és el que succeeix amb els llibres antics, que desprenen diversos compostos orgànics, com la vainilla en oxidar-se la lignina.

«La lignina és un biopolímer natural, un dels principals components de la biomassa vegetal. És a dir que és present en arbres, arbustos i plantes», assenyalava a BBC Món l'expert en química, Marcelo Domine.

D'aquesta manera, durant l'eliminació d'aquest compost, «alguns dels seus olis essencials queden al costat de la cel·lulosa i això és el que dóna l'aroma tan característica al paper», afegeix Domini.

Respecte a l'olor de llibre nou, aquesta subtil aroma prové del propi paper i els seus components, dels productes químics utilitzats per a la seva elaboració, de la tinta necessària per a donar color i de la cola de l'enquadernació. Tota aquesta mescla d'ingredients arriba als nostres sentits i estableix una connexió que ens recorda aquesta característica olor.
Comenta el contingut : Per què ens agrada tant l'olor de llibre? Aquesta és l'explicació que dona la ciència
Diari MesDiari Mes és una marca registrada de Tamediaxa, S.A.

Redacció i administració: Carrer Manuel de Falla, 12 Baixos. Tarragona

977 21 11 54

Redacció a Reus: Carrer Llovera, 18. 1r 1a. 43201 Reus

977 32 78 43

diari.mes és un mitja
auditat per OJDInteractiva
Diari Mes

Amb la col·laboració de:
Diari Mes