Diari Més

Societat

La Fiscalia diu que rei emèrit va cobrar comissions internacionals

El mitjà El Mundo explica que va cobrar «comissions en virtut de la seva intermediació en negocis empresarials internacionals»

Imatge d'arxiu del rei emèrit.

Joan Carles I va gastar 8MEUR en viatges de plaer, segons El ConfidencialEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia del Tribunal Suprem sosté, segons una informació que publica aquest divendres el diari El Mundo, que Joan Carles I va cobrar «comissions i altres prestacions de similar caràcter en virtut de la seva intermediació en negocis empresarials internacionals».

Així ho assegura El Mundo, que explica que ha tingut accés a la comissió rogatòria lliurada pel tinent fiscal del Tribunal Suprem, Juan Ignacio Campos, a les autoritats suïsses, que, entre altres coses, mantenen oberta una investigació sobre la fundacióZagatka, fundada el 2003 per Álvaro d'Orleans-Borbó, cosí llunyà de Joan Carles I, qui li va sufragar despeses de vols privats.

El rei Joan Carles roman des de fa un any Abu Dhabi (Unió dels Emirats Àrabs) després de marxar d'Espanya pels seus presumptes negocis irregulars a l'estranger, que la Fiscalia del Tribunal Suprem continua investigant per si va poder cometre algun delicte, una vegada que va deixar de ser inviolable quan va abdicar al juny de 2014.

Les investigacions de la Fiscalia se centren en diversos fronts: el principal, el cobrament de 65 milions d'euros per presumptes comissions per les obres de l'AVE de la Meca, de les quals es va fer càrrec un consorci d'empreses espanyoles i que el 2012 va donar a la que va ser la seva amiga íntima,CorinnaLarsen.

També indaga sobre si el rei emèrit va rebre donacions no declarades i si va ocultar fons en paradisos fiscals.

El Mundo assenyala que la Fiscalia del Tribunal Suprem disposa «d' elements indiciaris de què els fons que són objecte de recerca» tenen, entre altres, la referida procedència il·lícita.

En aquest sentit, afegeix, investiga la possible comissió de delictes de «blanqueig de capitals, contra la Hisenda pública, suborn i tràfic d'influències».

tracking