Diari Més

Societat

L'estiu acaba amb 191 morts a les carreteres de l'Estat, la xifra més baixa de la història

El 83% de víctimes van ser homes (158) i el 17% dones (33)

Estat en que ha quedat la furgoneta accidentada.

Un ferit greu en un accident entre una furgoneta i un camió frigorífic a l'AP-7 a TarragonaBombers

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'estiu ha acabat amb 191 morts a les carreteres espanyoles, la xifra menys tràgica de morts des que existeix un registre de sinistralitat i a pesar que s'ha recuperat el nombre de viatges a nivells previs a la pandèmia de lacovid, amb 90,8 milions de desplaçaments al juliol i agost.

Acompanyat pel director general de la DGT, Pere Navarro; el fiscal especial de Seguretat Viària, Bartolomé Vargas, i el general de l'agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha presentat aquest divendres el balanç de sinistralitat de l'estiu, que deixa onze morts menys respecte al 2020 i 24 menys que el 2019, l'any de referència, perquè el passat va estar marcat per la pandèmia.

«No hem de caure en el triomfalisme: 191 morts són molts, massa», ha deixat clarMarlaskaqui, no obstant això, ha reconegut que l'estadística «és menys dolenta» del que s'esperava.

Durant el juliol, amb 43,2 milions de viatges, es van registrar 95 accidents mortals amb 99 víctimes, la qual cosa situa aquest mes de 2021 com el millor juliol de la sèrie històrica pel que fa a sinistralitat. Va haver-hi 16 morts menys que l'any passat i 18 menys que al juliol de 2019.

Mentrestant, en els 47,5 milions de desplaçaments que es van produir a l'agost van morir 92 persones en 83 accidents mortals, cinc més que l'any passat, si bé en cinc dies d'aquest mes cap persona va perdre la vida a les carreteres espanyoles.

El titular d'Interior ha posat l'accent que s'han recuperat els nivells del trànsit vacacional previ a la pandèmia, amb un augment del 9,6 per cent dels viatges respecte al període estival de 2020 i a penes un 0,38 per sota dels que es van realitzar en 2019.

Els divendres han estat els dies de més trànsit a l'estiu, i els dimarts els que menys. A més, el canvi de quinzena i el trasllat en algunes comunitats autònomes de la festivitat del 15 d'agost al dilluns 16 va fer que l'Operació Sortida del 15 d'agost fos la que major nombre de desplaçaments de llarg recorregut registrés, amb gairebé 7 milions.

«Cada dia tres ciutadans han perdut la vida a les carreteres», ha ressaltatMarlaskaabans de reiterar que l'Executiu no admetrà «com un mal inevitable» les morts en carretera. «Podem i hem d'acabar amb elles i confio en la col·laboració de tots els actors per a aconseguir aquest objectiu», ha reiterat.

Les carreteres convencionals tornen a ser l'escenari de més sinistres mortals, en concret tres de cada quatre, on van perir 138 persones, en tant que en autovia es van registrar 53 morts.

Les causes dels sinistres també són les habituals. Prevalen les sortides de via en la majoria de casos pro excés de velocitat i els xocs frontals.

I encara que disminueixen en total les víctimes en el col·lectiu d'usuaris vulnerables un 30 per cent per la reducció de les morts de motoristes -48 morts, 21 menys que en 2019- i ciclistes -6 morts, quatre menys-, tantMarlaskacom Navarro han mostrat la seva preocupació per l'augment de vianants morts, 23 persones, la qual cosa suposa nou més que fa dos anys.

Per això, el titular d'Interior ha avançat que el departament analitzarà «en profunditat» els accidents dels vianants per adoptar mesures i plans complementaris per frenar aquesta sinistralitat que va suposar 10 atropellaments en autovies i 13 en vies secundàries.

El 83% de víctimes van ser homes (158) i el 17% dones (33), mentre que augmenten els morts en la franja d'edat entre 15 i 24 anys amb 32 morts, 9 més que l'any 2019. Així mateix, disminueixen els morts en la franja d'edat de més de 65 anys amb 30 morts, 5 menys que l'any 2019.

Marlaskaha lamentat que 1 de cada 4 morts en turisme i furgoneta no feia ús del cinturó de seguretat (25 morts) i que, dels 2 nens morts, 1 no utilitzava cap accessori de seguretat.

Respecte als 6 ciclistes morts, 2 no portaven el casc. Tampoc ho portava 1 dels 48 motoristes morts.

tracking