Diari Més

Energia

Un poble de Madrid deixarà de pagar a les elèctriques

L'alcalde de Batres està fart de les pujades de preu i ha dit «prou»

Imatge d'arxiu d'una torre elèctrica.

La reducció de l'IVA no aconsegueix fer baixar la factura de la llum al juliolFreepik

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Arriba el mes de setembre i, per tal de no trencar amb la tendència de l'agost, ho fa amb un nou rècord històric en el preu de l'electricitat, el tercer consecutiu. Aquest dimecres, el preu mitjà en el mercat majorista se situarà en 132,47 euros el megavat hora i és difícil preveure quan aconseguirà el seu sostre. Fart d'aquestes constants pujades que asfixien als espanyols, l'alcalde del madrileny municipi de Batres, Víctor Manuel López, s'ha plantat i ha optat per suspendre els pagaments a les companyies que subministren energia a l'Ajuntament.

Imatge d'una torre d'alta tensió en una central elèctrica a Chantada, Lugo.

Ho fa sabent que aquestes companyies no poden tallar la llum al consistori i amb el desig que «més responsables polítics» prenguin la mateixa decisió. «Tant de bo que tinguem la possibilitat que més municipis se sumin a això. És l'única eina que tenim. Davant tanta injustícia, hem decidit agafar el toro per les banyes i plantar batalla a aquestes empreses», explica López a 20minutos.

«El que intento aconseguir és que la gent faci un pas endavant i no ens quedem asseguts veient com es continuen cometent aquests abusos, que només perjudiquen les economies domèstiques, al sector empresarial més vulnerable i als comerciants», assenyala, i recalca que amb aquesta mesura de l'Ajuntament «prioritzarà altres pagaments per a garantir els serveis públics municipals».

En aquest sentit, opina: «Si tota la ciutadania deixés de pagar la factura de la llum la pressió seria total per a les elèctriques, però si només ho fessin uns pocs acabarien amb ells en un tres i no res mitjançant el tall de subministrament. No succeeix el mateix amb les administracions públiques».

Igual que en la resta del país, molts ciutadans de Batres, subratlla el primer edil, passen veritables dificultats per a fer front a aquests pagaments en aquest poble de 1.750 habitants en el sud de la Comunitat de Madrid, que va patir un important incendi el 15 d'agost, que va arrasar 192 hectàrees, a més de béns materials d'important valor tant públic com privats.

«Tinc als veïns del municipi que no poden pagar la llum. Això afecta moltíssim a les classes mitjanes i a les desfavorides i, òbviament, ningú està fent res. Davant la inacció del Govern, les crítiques permanents per part de l'oposició i la falta d'un lideratge que doni esperances a la ciutadania perquè això es reverteixi, he pres aquesta decisió», afirma.

Pel que fa a l'acolliment d'aquesta acció «de cara a tota la ciutadania», López assegura que la majoria de la gent ho està secundant i confia a trobar altres fórmules que serveixin de pressió «davant aquesta situació tan injusta».

La idea va sorgir en escoltar la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, va justificar l'actuació del Govern: «Quan va dir que no tenien eines, que depenien de la jurisdicció europea, que no podien canviar la legislació i que era una situació a mig llarg termini. Se'm va ocórrer per aquesta situació d'indignació».

En aquest escenari, l'alcalde de Batres ressalta que, «mentre que no es produeixi una baixada dels preus de l'electricitat» a valors que permetin a la ciutadania espanyola un consum mínim indispensable amb uns costos continguts, «suspendrà els pagaments a les companyies elèctriques».

«Si no fem res, estarem sempre així, supeditats als més poderosos, a aquests titanes de l'economia espanyola», diu en referència no sols a les elèctriques, sinó també a la banca, les companyies telefòniques i les multinacionals el primer edil d'aquest poble que porta «anys treballant en una eficiència energètica municipal».

tracking