Diari Més

Margarita de Val anuncia la sisena onada de la covid

Segons ella, «arribarà al setembre»

La viròloga, Margarita del Val, investigadors del CSIC.

Margarita del Val recomana «no fer experiments» combinant dosis de vacunes diferentsCSIC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Finals de setembre, principis d'octubre. Aquesta és la data estimada per la viròloga del CSIC Margarita del Val per a l'arribada a Espanya de la sisena ona de la covid-19, després que la cinquena porti setmanes remetent i el país hagi aconseguit situar-se ja per sota del nivell de risc extrem, amb una incidència acumulada de 222 casos per 100.000 habitants.

«Les onades seguiran. Quan entra una mica de fresca a les nits, començarem a posar-nos en interiors i n'arribarà una de nova a la fi de setembre», ha calculat la investigadora en una entrevista en Al rojo vivo.

En aquest sentit, ha recordat que és el que ja va succeir l'any passat amb «els primers freds» i el que va succeir també amb la grip A.

No obstant això, Del Val apunta que cal esperar una mortalitat relativa menor que en l'onada d'estiu, «amb un nombre indeterminat de casos». «Cada vegada hi haurà mes asimptomàtics per estar vacunats i infectar-nos sense adonar-nos-en. L'indicador passarà a ser la quantitat de morts, que arriba més tard, i el d'hospitalitzacions i casos greus», assenyala.

La científica del CSIC s'ha pronunciat també sobre la campanya d'immunització, que ja ha aconseguit el 70% de la població espanyola amb la pauta completa, i ha animat a tothom al fet que es vacuni. «Aquest virus es quedarà amb nosaltres. Ens infectarem tots abans o després, segur», ha afirmat.

Per això, ha recomanat a tothom susceptible de vacunar-se que ho faci per a «protegir-se»: «A aquells que no es volen posar la vacuna els recordo que el risc personal d'infecció i de gravetat és el mateix que fa sis mesos, un any o l'inici de la pandèmia».

«El vacunat és el que està protegit. Els vacunats podem contagiar la infecció, no som aquest escut que proporcionaria una bona immunitat col·lectiva», ha recalcat.

En aquest sentit, s'ha pronunciat sobre l'objectiu anunciat pel president del Govern, Pedro Sánchez, d'aconseguir el 90% de la població amb la pauta completa: «El que haurem aconseguit si arribem a aquesta xifra és vacunar a tota la població vacunable. El 10% restant serien menors de 12 anys, per als quals encara no hi ha una disponible».

Sobre la necessitat d'una tercera dosi de la vacuna, la viròloga ha destacat que aquesta ha de formar part de la pauta completa en les persones immunodeprimides.

tracking