Diari Més

Les vacunes d'ARNm no causen coàguls de sang ni insuficiència cardíaca

Els investigadors no han trobat cap vincle entre les vacunes de la covid-19 de ARNm -les de Pfizer i Moderna- i els coàguls de sang

Pla curt de la vacuna de Moderna.

La farmacèutica Rovi investiga la possible contaminació d'alguns lots de la vacuna de Moderna destinats al JapóACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les vacunes de la covid-19 d'ARN missatger (ARNm) no causen coàguls de sang ni insuficiència cardíaca, segons la recerca científica actual i l'avaluació de les autoritats sanitàries, la qual cosa contradiu afirmacions viralitzades a les xarxes socials.

EFE Verifica ha rebut una consulta en el seu canal de WhatsApp sobre unes declaracions del metge canadenc Charles Hoffe, qui afirma que les vacunes de la covid-19 d'ARNm poden matar a la gent en pocs anys.

Hoffe argumenta que aquests preparats ocasionen una insuficiència cardíaca per la creació de coàguls microscòpics, en un vídeo àmpliament difós en xarxes socials d'un gran nombre de països a tot el món.

A Espanya, una web que difon habitualment contingut fals sobre les vacunes de la covid-19 s'ha fet eco d'aquest vídeo, que inclou fragments d'una entrevista realitzada pel programa d'internet Laura-Lynn & Friends.

Els investigadors no han trobat cap vincle entre les vacunes de la covid-19 de ARNm -les de Pfizer i Moderna- i els coàguls de sang, mentre que les autoritats sanitàries mantenen la seva avaluació d'aquestes vacunes com a segures i eficaces.

Jaime Pérez, membre de la junta directiva de l'Associació Espanyola de Vacunología (AEV), subratlla a EFE que la teoria de Hoffe «no té cap base científica».

«Va en contra de tot el que s'estableix» pel que fa al «funcionament dels anticossos i de les vacunes», explica.

Pérez detalla que l'experiència acumulada amb les vacunes des del segle XIX demostra que els anticossos no es dipositen en l'endoteli, com afirma Hoffe, per la qual cosa no poden causar els danys que aquest descriu.

«No hi ha res que apunti a això», recalca el directiu de la AEV.

El servei estatunidenc d'informació sanitària Health Desk també indica que la recerca científica «no ha trobat cap vincle entre aquestes vacunes i els coàguls de sang».

En la mateixa línia, Carlos Fernández Moriano, del Consell General de Col·legis Farmacèutics, puntualitza: «Fins avui, no s'ha demostrat (i tampoc s'ha recollit en la bibliografia científica) que les vacunes a base de ARNm puguin induir la creació de coàguls microscòpics i, per això, ocasionar una insuficiència cardíaca».

D'altra banda, les agències sanitàries europea i estatunidenca mantenen que aquests fàrmacs són segurs.

En concret, sobre la vacuna de Moderna, la EMA va apuntar el maig que «l'evidència actual no suggereix una relació causal» amb els coàguls de sang, segons precisa Health Desk.

De la mateixa manera, l'agència estatunidenca dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) sosté que els coàguls de sang no s'han relacionat amb les vacunes de ARNm, fins i tot després que s'hagin administrat més de 350 milions de dosis d'aquests preparats al país.

En la seva argumentació, Hoffe comenta que el 62% dels pacients que ha analitzat tenia «coàguls de sang microscòpics», d'acord amb els resultats obtinguts amb la prova del dímer Sr.

Jaime Pérez resta qualsevol credibilitat a aquestes dades, que no han estat publicats ni compten amb el suport de cap institució.

A més, segons assenyalen el mateix Pérez i Healh Desk, la prova del dímer D no serveix per si sola per a diagnosticar un trastorn de coagulació perquè hi ha diverses causes que poden explicar un positiu en aquest test, com una inflamació, un embaràs, una operació recent o la simple edat del pacient.

El nom de Charles Hoffe ja havia transcendit anteriorment com a autor d'afirmacions falses contra les vacunes de la covid-19, la qual cosa va portar a les autoritats sanitàries de la província canadenca de la Columbia Britànica a advertir a aquest i altres metges de què s'arriscaven a ser objecte de sancions disciplinàries per promoure la desinformació en qüestions de salut.

La teoria de Hoffe manca, per tant, de qualsevol rigor científic, atès que no es basa en resultats comprovables, ni en cap indici creïble, a més de contradir l'àmplia experiència acumulada per la comunitat mèdica sobre el funcionament de les vacunes.

tracking