Diari Més

La vacuna de Moderna proporciona una resposta «major» que la de Pfizer

Així ho determina un estudi a 1.647 sanitaris belgues després de les dues dosis

Primer pla d'un vial de la vacuna de Moderna contra la covid-19 que ha arribat a Catalunya.

L'Agència Europea de Medicaments avala vacunar els adolescents d'entre 12 i 17 anys amb ModernaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els immunitzats contra la covid-19 amb la vacuna de Moderna desenvolupen més anticossos contra el virus que aquells inoculats amb la de Pfizer-BioNTech, segons un estudi dut a terme a Bèlgica.

La recerca, publicada la revista mèdica JAMA Network aquest dilluns, es va dur a terme a partir de l'anàlisi de la resposta immunitària d'un total de 1.647 sanitaris completament immunitzats amb qualsevol de les dues vacunes d'ARN missatger acceptades actualment a Europa.

Per a mesurar els nivells d'immunoglobulina i poder comparar-los amb els d'abans d'haver estat injectats amb el sèrum, els investigadors van realitzar als participants dues proves serològiques: una abans de la vacunació i una altra entre sis i deu setmanes després d'haver rebut la segona dosi.

Concretament, d'aquests 1.647 sanitaris que van accedir a participar en l'estudi, 688 van ser vacunats amb la vacuna de Moderna (ARNm-1273) i els 959 restants amb la de Pfizer (BNT162b2).

Les conclusions de l'estudi asseveren que els resultats van demostrar «una immunogenicitat humoral significativament major de la vacuna de Moderna en comparació amb la de Pfizer-BioNTech», tant en participants infectats com en no infectats prèviament i independentment de l'edat.

Segons assenyalen, els immunitzats amb la farmacèutica estatunidenca Pfizer van mostrar la meitat de títols d'anticossos que els que van rebre el sèrum de Moderna: la mitjana geomètrica dels títols d'anticossos van ser de 2.881 i 1.108 unitats per mil·límetre, respectivament.

Una de les causes que podrien explicar aquest fenomen, apunten els investigadors, és el «major contingut de ARNm» que conté la vacuna de la biotecnològica estatunidenca Moderna (100 micrograms enfront dels 30 micrograms de la de Pfizer), així com l'interval de temps –de quatre setmanes, enfront de les tres que requereix Pfizer– entre la primera i la segona dosi.

Van trobar també que els que havien passat la malaltia prèviament van presentar nivells d'anticossos més alts que els vacunats sense haver estat infectats. També en aquest cas, els que van ser immunitzats amb Moderna van presentar una resposta immune més potent (10.708 unitats per mil·límetre amb Moderna enfront dels 8.174 de Pfizer).

Amb tot, posen l'accent en «les limitacions» de l'estudi, el qual manca de dades sobre la immunitat cel·lular i els anticossos neutralitzadors, «així com l'enfocament específic en els treballadors de la salut».

tracking