Diari Més

La principal causa de la mort per covid és l'acumulació del virus als pulmons

Fins ara, s'atribuïa a la pneumònia bacteriana o la inflamació provocada per la resposta exagerada del sistema immune

Professionals de Vall d'Hebron realitzant el trasplantament de pulmons.

Vall d'Hebron realitza el primer trasplantament de pulmons a l'Estat a un pacient amb danys per la covid-19Vall d'Hebron

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fins ara, la principal causa de mort per covid-19 s'ha atribuït a infeccions simultànies com la pneumònia bacteriana o la inflamació provocada per la resposta exagerada del sistema immune, però ara un nou estudi suggereix que l'acumulació de coronavirus en els pulmons ha estat la major causa de morts durant la pandèmia del coronavirus.

Un estudi, dirigit per investigadors de la Facultat de Medicina Grossman, de la Universitat de Nova York i publicat a Nature Microbiology, ha demostrat que les persones mortes per covid-19 tenien en els seus pulmons una quantitat de virus o càrrega viral unes 10 vegades superior que els pacients greument malalts que van sobreviure a la malaltia.

«Els nostres resultats suggereixen que la incapacitat de l'organisme per a fer front a la gran quantitat de virus que infecten els pulmons és en gran manera responsable de les morts per covid-19 en la pandèmia», afirma l'autor principal de l'estudi, Imran Sulaiman, professor adjunt del Departament de Medicina de NYU Langone Health.

Fins ara, el coronavirus ha matat a més de 4 milions de persones a tot el món; les persones connectades a respiradors mecànics són les que presenten pitjor pronòstic: el 70% no supera la malaltia. Els experts sempre han atribuït l'elevada mortalitat d'altres pandèmies víriques, com la grip espanyola de 1918 i la grip porcina de 2009, a infeccions bacterianes secundàries però no era clar si això succeïa també a les persones amb covid-19. L'objectiu del nou estudi era aclarir el paper de les infeccions secundàries, la càrrega viral i les poblacions de cèl·lules immunitàries en la mortalitat per covid-19, segons Sulaiman.

La recerca es va centrar en l'estudi detallat de les vies respiratòries inferiors en els pacients amb coronavirus. Per a això, es van recollir mostres bacterianes i fúngiques dels pulmons de 589 homes i dones hospitalitzats en el NYU Langone (a Manhattan) i a Long Island. Tots van necessitar ventilació mecànica. A 142 pacients se'ls va practicar una broncoscòpia per a buidar les vies respiratòries i es va analitzar la quantitat de virus que contenien les mostres i es van identificar els microbis presents mitjançant l'estudi de petits fragments del codi genètic dels gèrmens.

Els autors de l'estudi també van examinar el tipus de cèl·lules immunitàries i els compostos localitzats en les vies respiratòries inferiors. L'estudi va revelar que els que van morir tenien de mitjana un 50% menys de producció d'una mena de substància química immunitària que es dirigeix al coronavirus en comparació amb els pacients de covid-19 que van sobreviure a la malaltia. Aquestes proteïnes personalitzades formen part del sistema immunitari adaptatiu de l'organisme, un subconjunt de cèl·lules i substàncies químiques que «recorden» als microbis invasors recentment trobats, deixant a l'organisme millor preparat per a futures exposicions.

tracking