Diari Més

Troben restes d'acer a vacunes de Moderna produïdes a Espanya

1,63 milions de dosis importades de l'Estat espanyol van ser bloquejades per les autoritats japoneses

Pla curt de la vacuna de Moderna.

La farmacèutica Rovi investiga la possible contaminació d'alguns lots de la vacuna de Moderna destinats al JapóACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les vacunes de Moderna produïdes a Espanya que van ser bloquejades al Japó després de trobar-se impureses en els vials contenien «partícules d'acer», segons va anunciar avui la companyia farmacèutica, que va afegir que l'anomalia no representa un risc sanitari.

Aquestes són les conclusions de la recerca i les anàlisis de laboratori conduïts per la farmacèutica estatunidenca i la seva distribuïdora al Japó, Takeda, arran de la decisió del Govern nipó de bloquejar 1,63 milions de dosis de la vacuna després de detectar-se substàncies estranyes en alguns flascons.

Es creu que les restes procedeixen de «un aparell de la cadena de producció» i «no suposen un risc indegut des del punt de vista mèdic», segons un comunicat conjunt publicat aquest dimecres per Moderna i Takeda després de la investigació en la qual també ha participat la farmacèutica espanyola Rovi, que produeix i envasa la vacuna per al mercat nipó, entre altres.

La causa «més probable» de les restes d'acer trobats en els vials de vacunes anticovid és la fricció entre peces d'aquest material degut a una fallada tècnica en la cadena de producció, un problema que hauria aconseguit a un dels tres lots de Moderna afectats, segons el comunicat.

Segons les anàlisis de laboratori independent, es tracta de «acer inoxidable del tipus 316», un material usat de manera comuna en la manufactura, la indústria alimentària o present en implants mèdics i altres dispositius sanitaris.

«Després d'una avaluació sanitària efectuada per Moderna i Takeda, l'escassa presència de partícules d'acer en les vacunes no representa un risc indegut per a la seguretat dels pacients i no afecta de manera adversa al perfil de risc i benefici del producte», assenyala el comunicat.

Les dues farmacèutiques afegeixen que en cas que petites partícules d'acer fossin injectades en un múscul, «podria produir-se una reacció local, però és poc probable que resulti en altres reaccions adverses».

Els resultats de les anàlisis, que han estat recollits també pel Ministeri nipó de Sanitat, arriben després que dijous passat el Japó anunciés el bloqueig de 1,63 milions de dosis de Moderna després d'observar-se partícules estranyes en 39 vials que anaven a ser usats en diferents punts del país.

Les vacunes retirades corresponien a tres lots produïts al mateix temps i en la mateixa planta de Rovi, i van ser bloquejats com a mesura de precaució després de detectar-se les irregularitats en flascons corresponents a un dels tres lots.

Les autoritats nipones investiguen així mateix la mort de dues persones que van ser vacunades amb un dels tres lots abans que arribessin a ser retirats, per a tractar d'esclarir si hi ha alguna connexió entre les defuncions i la inoculació.

Takeda i Moderna van assenyalar que ara com ara «no hi ha proves» que les morts hagin pogut ser causades per les vacunes, encara que destaquen la importància de dur a terme una recerca formal per a confirmar-ho.

tracking