Diari Més

Laboral

Treball proposa incrementar el salari mínim 15 euros i la patronal considera que farà perillar l'ocupació

Els sindicats ho consideren insuficient perquè no s'arriba a cobrir l'inflació

Oficina SOC, Tarragona, atur, ERTE, ERE, laboral, lloc feina, treball, Servei Públic d'Ocupació de Catalunya

Oficina SOC, Tarragona, atur, ERTE, ERE, laboral, lloc feina, treball, Servei Públic d'Ocupació de CatalunyaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Treball ha començat la negociació per a pujar el salari mínim interprofessional (SMI) prenent com a punt de partida els 15 euros de mitjana per a 2021 que una comissió d'experts va recomanar el juny passat, encara que amb marge per a moure aquesta xifra en nom de l'acord social.

En concret, els experts van apostar per sumar enguany entre 12 i 19 euros als 950 euros bruts al mes actuals, un ventall que Treball veu prou ampli com per a poder aconseguir un pacte.

Després de la primera presa de contacte d'aquest dimecres, Treball s'ha donat marge fins al dilluns que ve per a tractar de tancar un acord abans d'escometre una pujada que el president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat com a «immediata».

«Una reunió més i la decisió es pren», ha dit en Onda Cero la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, qui ha donat a entendre que la pujada podria aprovar-se en el pròxim Consell de Ministres.

Els agents socials han entès que els 15 euros dels quals s'ha parlat en la taula constitueixen la proposta inicial del Govern, alguna cosa que ha desmentit el secretari d'Estat d'Ocupació, Joaquín Pérez Rey, qui ha assegurat que no estan «compromesos» amb una xifra concreta, però que assumeixen com a referència l'informe dels experts.

No obstant això, Pérez Rey ha subratllat que la intenció del Govern és continuar pujant l'SMI per a complir el seu compromís d'aconseguir al final de la legislatura el 60% del salari mitjà que estableix la Carta Social Europea.

Sigui una proposta formal o una referència per al diàleg, els 15 euros de pujada per a 2021 han estat rebutjats tant pels sindicats com per la patronal, encara que per motius oposats.

Per als sindicats 15 euros són insuficients, mentre la Patronal creu que farien perillar l'ocupació

Per a CCOO i UGT, 15 euros no arriben per a cobrir l'elevada inflació, mentre que les patronals han insistit en la seva negativa a una pujada enguany perquè entenen que cal donar prioritat a la consolidació de l'ocupació i la recuperació.

«La proposta del Govern ha estat centrada en que fora un acord per als 3 anys que queden de legislatura, amb uns increments de 15 euros per a l'any 2021 i de 31 euros per a la resta de dos anys», ha assegurat la secretària d'Acció Sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente, qui l'ha considerat insuficient perquè no assegura el manteniment del poder adquisitiu de salaris en 2021.

En la mateixa línia, el sotssecretari general de Política Sindical d'UGT, Marià Foia, ha rebutjat un plantejament que es queda per sota de les seves exigències mínimes, encara que veu marge per a arribar a un acord dilluns que ve en «21, 22 o 23 euros».

Així mateix, els sindicats han recordat que la pujada de 2021 s'aplicarà com a molt als últims quatre mesos de l'any.

La directora de relacions laborals de CEOE, Rosa Santos, ha considerat que a la proposta del Govern li falta concreció, atès que no és una xifra tancada, la qual cosa planteja dificultats per a sotmetre-la a consulta en les organitzacions empresarials.

Sobre aquest tema, la vicepresidenta segona ha dit després que els empresaris haurien de justificar per què en la negociació dels convenis col·lectius estan assumint pujades salarials de l'entorn del 1,5% i en canvi s'oposen a l'alça del salari dels treballadors amb menys renda.

En cas que s'escometi la pujada sense l'acord de CEOE i Cepyme, la patronal ha demanat al Govern que consideri la possibilitat d'incentivar la contractació de joves i de treballadors agrícoles, que són els col·lectius que més sofreixen amb la pujada del salari mínim.

Li ha demandat també que actualitzi els contractes públics ja adjudicats conforme a la pujada del SMI i que beneficiï d'alguna manera a les famílies amb empleades de la llar per a evitar que es perdi la seva afiliació i passin a la irregularitat.

tracking