Diari Més

Salut

Els psicòlegs creuen que les seqüeles mentals de la covid-19 duraran almenys dos anys més

Demanen més atenció psicològica a l'Atenció Primària

Imatge d'arxiu del centre d'Atenció Primària de Sant Pere i Sant Pau, on també han arribat els nous professionals.

Salut incorpora a l'Atenció Primària 68 psicòlegs, psiquiatres i infermersCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Consell General de la Psicologia d'Espanya (COP), Francisco Santolaya, creu que les seqüeles mentals de la covid-19, que ha fet augmentar de manera «important» les psicopatologies, es prolongaran durant almenys dos anys més per la «desconnexió social» que ha patit la societat.

A preguntes dels periodistes aquest dimarts, amb motiu del curs que dirigeix en la Universitat Internacional Menéndez Pelayo sobre la psicologia en el sector públic, Santolaya ha destacat que «tots els estudis indiquen que la seqüela real de la pandèmia és en salut mental».

I ha subratllat el nivell de sofriment de farmacèutics i infermers per la pandèmia, mentre que en el cas dels psicòlegs, segons ha dit, la patologia que més estan patint és de tipus psicosomàtic.

«Més que pandèmia, és una sindèmia (suma de dues o més epidèmies)», ha afirmat. Al seu judici, és necessària la implementació dels professionals de psicologia en Atenció Primària.

En aquest sentit, ha lamentat que la ràtio de professionals que hi ha a Espanya és «ínfima», de 5 psicòlegs per cada 100.000 habitants, mentre que a Europa aquesta xifra puja a 18.

Així, des del Consell General de la Psicologia d'Espanya ja van fer un estudi del qual es desprenia que fan falta 7.000 psicòlegs més en l'àmbit públic, tant en atenció especialitzada com en Atenció Primària.

«Si volem realment tenir una població saludable, la gent jove ha de tenir uns hàbits responsables d'autocura, i això, o hi ha psicòlegs o no s'aconseguirà», ha emfatitzat, abans d'apuntar al fet que, sobretot, «hauria d'haver-hi un ràtio suficient de psicòlegs en intervenció social i en educació».

El primer problema al qual s'enfronten els professionals de la salut derivat de la pandèmia és que ells mateixos han tingut un «augment bastant important» de nivells psicopatològics, ha incidit, abans d'indicar que els estudis diuen que els quadres d'aquest tipus s'han duplicat en el personal sanitari.

D'entre la població general, Santolaya ha assenyalat que els més afectats per la pandèmia han estat les persones de la tercera edat; els joves, perquè estan rebent «una crítica excessiva»; i els qui tenen menys recursos.

«L'Administració ha de posar psicòlegs en Atenció Primària perquè acabaran sobrecarregant psiquiatria i salut mental, sense oblidar els àmbits d'intervenció social i l'educació», ha insistit.

tracking