Diari Més

Tecnologia

Videojocs: De la diversió a eines educatives, mèdiques i laborals

Poden jugar un paper determinant a l'hora de potenciar les habilitats socioafectives o artístiques

Imathe d'un mando de Xbox.

Google presenta Stadia, un servei d''streaming' per a videojocsPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En parlar de videojocs o de realitat virtual el primer que penses té a veure amb l'oci, l'entreteniment i la diversió, però en els últims temps aquestes tecnologies s'han convertit en una gran eina per a potenciar l'aprenentatge, la formació laboral i per a usos mèdics.

Virtuts que enalteixen a un sector que, encara que ja es troba perfectament integrat en la societat, moltes vegades continua havent de fer front a diversos tòpics i estigmes com els que acusen els videojocs de generar aïllament social, d'incitar a la violència o, fins i tot, de ser perjudicials per a la salut.

En aquest sentit, «Zero Latency», empresa pionera i líder en experiències de realitat virtual multijugador, aprofitant el Dia del Jugador (aquest diumenge, 29 d'agost) ha volgut acabar amb aquests falsos mites amb el desenvolupament de diferents «skills» (habilitats) que enalteixen els beneficis que aporta el joc actiu des de la infància fins a la vida adulta.

Alberto Marcos, Business Development Manager a Europa de Zero Latency, considera que la realitat virtual i els videojocs «són un recurs més en el joc i en la vida diària de nens, adolescents i adults. Totes dues experiències poden desenvolupar habilitats individuals i socials i permeten adquirir nous coneixements i habilitats motrius, així com el pensament crític, la fantasia, la imaginació i la creativitat».

Educació i èxit en el col·legi

Una de les principals crítiques al sistema educatiu actual, és que ha prioritzat les habilitats cognitives enfront de les habilitats socioafectives, físiques o artístiques. És aquí on els videojocs i noves tecnologies poden jugar un paper determinant.

En entrar en contacte amb aquesta mena d'experiències els nens són capaços de submergir-se en un món diferent que els ajuda a potenciar la seva imaginació i creativitat, a moure's en entorns i ambients innovadors i a descobrir noves possibilitats d'aprenentatge.

Comptar amb un element audiovisual i interactiu permet aconseguir un major grau d'atenció i assimilar fàcilment els conceptes; a més, gràcies als videojocs es poden descobrir i recórrer mons impossibles, resoldre o enfrontar-se a situacions complexes, expandint així la ment, la imaginació i la creativitat.

També ajuda als més petits a relacionar-se més fàcilment gràcies a la interacció i a la possibilitat de jugar a videojocs cooperatius; i altres jocs com a puzles, de recerca, misteri, construcció o gestió de ciutats ofereixen també l'oportunitat de trobar solucions a un problema i a treballar en diferents escenaris per a resoldre'ls.

Formació laboral i èxit en el treball

Les companyies avui dia busquen un perfil de treballador que combini capacitats digitals amb habilitats socials. Per això en els processos de selecció actuals es valoren positivament les «soft skills», o habilitats toves fonamentals per a l'acompliment laboral.

En aquest sentit aquells professionals que continuen jugant a videojocs en la seva edat adulta continuen desenvolupant algunes de les habilitats més demandades com, per exemple, el treball en equip, el lideratge, la comunicació o la resposta i adaptació a situacions d'estrès.

La possibilitat de construir un entorn que convidi als jugadors a experimentar sensacions reals en un món virtual permet cohesionar i millorar la relació entre els membres d'un equip de treball.

Alguns jocs fomenten també l'adopció de rols que ajuden els professionals a incrementar la seva capacitat de lideratge, gràcies al desenvolupament d'habilitats que els permeten exercir una influència positiva en els altres.

Els jocs cooperatius afavoreixen el desenvolupament d'habilitats de comunicació, que, en la seva aplicació en l'entorn laboral, ajuden a establir canals de diàleg entre l'equip per a resoldre dubtes o debatre possibles estratègies a seguir.

I també ajuden al desenvolupament d'habilitats com l'estratègia i la presa de decisions en situacions crítiques.

Jugar a videojocs pot ajudar a millorar la capacitat d'autocontrol i saber com afrontar unes certes situacions compromeses, com a sobrecàrrega de treball, problemes amb el projecte, acomiadaments, etc. Molts jugadors aprenen a definir estratègies útils a través de les seves emocions per a fer front a l'estrès i d'aquesta manera aconseguir recompenses per a poder passar de nivell en la història.

Eines contra unes certes malalties

També està demostrat que un correcte ús d'aquestes tecnologies pot ajudar a millorar la salut i a alleujar les conseqüències d'unes certes malalties.

Un estudi científic dut a terme a l'hospital infantil La Paz de Madrid i promogut per la Fundació Juegaterapia ha confirmat que jugar amb videojocs durant el tractament de quimioteràpia fa que els nens sentin menys dolor i s'afavoreixi el seu procés de curació.

Concretament, l'ús de videoconsoles a les habitacions d'oncologia pediàtrica disminueix en un 14 per cent el dolor pel que s'ha arribat a valorar incloure els videojocs com a analgèsics no farmacològics «en les mucositis post-quimioteràpia, una de les conseqüències més doloroses del tractament».

LaUniversitat de Mont-realva publicar també recentment un estudi ones confirma que els videojocs són una gran einaper a solucionar opal·liar trastorns psicològics i motrius.

El treball mental que realitzem mentre juguem a videojocsincrementen l'hipocamp i la matèria grisa, portant a una millora en lapresa de decisions, l'equilibri i la memòria.

Així, la companyia Nintendo va desenvolupar «Brain Training», un joc per a entrenar la ment que podria ajudar a alentir els efectes de malalties com l'Alzheimer.

tracking