Diari Més

La pròxima gran pandèmia com la de la covid-19 tindrà lloc en aquest segle, segons els científics

Un estudi indica que cada any hi ha un 2% de possibilitats d'esclatar una nova crisi sanitària  

Compradors i vianants al carrer Llovera, un dels principals eixos comercials de Reus.

Reus, mascareta, veïns, ciutadans, carrer Llovera, comerç, pandèmia, coronavirusACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un nou estudi estadístic ha posat en relleu que les grans pandèmies amb un impacte similar a la de la Covid són molt més comunes del que caldria esperar. De fet, segons aquesta recent recerca, existeix un 2% de probabilitats que una pandèmia de característiques similars pugui passar cada any.

L'estudi, publicat aquesta setmana en la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) i desenvolupat per científics de la Universitat de Duke (els EUA), ha analitzat brots de malalties durant els últims 400 anys per a estimar la intensitat d'aquests esdeveniments i la probabilitat anual que es repeteixin.

«La conclusió més important és que les grans pandèmies com la Covid-19 o la grip espanyola són relativament probables», apunta en un comunicat l'investigador William Pan, professor de salut ambiental de la Universitat de Duke i coautor de l'estudi.

Segons aquesta recerca, apunta, la probabilitat que existeixi una pandèmia com la Covid és d'aproximadament el 2% cada any, cosa que significa que «algú nascut l'any 2000 tindria aproximadament un 38% de probabilitats d'experimentar una». Aquestes probabilitats, segons els autors, semblen empitjorar amb el temps.

Per a arribar a aquestes conclusions, l'equip d'investigadors va examinar el registre històric d'epidèmies des de l'any 1600 fins a l'actualitat. De les 476 epidèmies documentades, al voltant de la meitat van tenir un nombre conegut de víctimes, és a dir, unes 145 epidèmies van causar menys de 10.000 morts, mentre que se sap de l'existència d'altres 114, però es desconeix el nombre de víctimes mortals.

Entre les principals epidèmies que van analitzar es troben els diferents brots de pesta o còlera que hi ha hagut al llarg dels últims 350 anys, i es van excloure els brots de malalties actualment actives com el VIH, la malària o la Covid.

«La lenta disminució de la probabilitat amb la intensitat de l'epidèmia implica que les epidèmies extremes són relativament probables», apunten els investigadors en l'article. Aquesta probabilitat no és constant, sinó que està creixent, assenyalen.

«Al costat de les recents estimacions de les taxes creixents d'aparició de malalties en els reservorios animals associats amb el canvi ambiental, aquesta troballa suggereix una alta probabilitat d'observar pandèmies similars a la Covid-19 que podria duplicar-se en les pròximes dècades», indiquen els investigadors.

«Això apunta a la importància d'una resposta primerenca als brots de malalties i a la capacitat de crear una xarxa de vigilància de pandèmies a escala local i mundial, així com establir una agenda de recerca per a comprendre per què aquests grans brots s'estan tornant més comuns», conclou Pan.

tracking