Diari Més

Energia

La llum tornarà, una vegada més, a batre un rècord històric posant-se a 124,45 euros

Aquesta fita comença a ser habitual segons passen les setmanes

Imatge d'arxiu d'una torre elèctrica.

La reducció de l'IVA no aconsegueix fer baixar la factura de la llum al juliolFreepik

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista (pool) per a demà dilluns torna a aconseguir un màxim històric, 124,45 euros el megavat hora (MWh), segons les dades de l'operador del mercat ibèric OMIE.

El preu de la llum supera demà en 1,69 euros l'anterior rècord del passat dijous, que va marcar 122,76 euros/MWh.

Després d'un cap de setmana d'habituals descensos en el cost de l'energia elèctrica (un 15% menys entre el dissabte i el diumenge), demà comença el dia amb un preu un 24% més car que el d'avui (102,03 euros MWh).

Precisament per a donar compte d'aquest agost històric de la factura elèctrica, la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, compareixerà demà a partir de les 16.00 hores en el Congrés dels Diputats.

En comparació interanual, el preu del pool, referència a Espanya per a calcular la tarifa regulada (PVPC) que es paga en uns 10 milions de llars, serà el dilluns més del triple respecte als 33,75 euros/MWh que costava l'últim dilluns d'agost de 2020 (dia 30).

Per franges horàries, aquest preu, en el qual es creua l'oferta dels productors amb la demanda prevista per Xarxa Elèctrica, oscil·larà demà entre els 132,92 euros/MWh que costarà a les 10.00 hores i els 112,31 euros/MWh a les 04.00 hores.

Darrere d'aquests elevats preus, que afecten a tota Europa, estan l'encariment del gas, usat pels cicles combinats i que marca el preu del pool en la majoria d'hores; l'encariment dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO₂); l'absència de vent per a generar energia eòlica i l'increment de la demanda per la recuperació econòmica.

El preu mitjà de la llum en altres països europeus per a demà serà de 106,86 euros/MWh a França; 106,58 euros/MWh a Alemanya: 110,63 euros/MWh al Regne Unit; o 109,54 euros/MWh en Països Baixos, en tant que a Portugal tenen el mateix preu de referència que a Espanya.

Els consumidors que contracten el seu subministrament en el mercat lliure, que són uns 17 milions, paguen pel quilowatt hora els preus que pacten per contracte amb les comercialitzadores, per la qual cosa no es veuen afectats per les oscil·lacions del pool.

Per a esmorteir amb caràcter immediat l'impacte en la factura de l'alça del pool, el Govern ha rebaixat (només per a potències contractades fins a 10 Kw) fins a finals d'any l'IVA que grava el rebut elèctric del 21 al 10% i ha suspès durant el tercer trimestre l'impost a la generació elèctrica (7%) que paguen les productores.

tracking