Diari Més

Així evolucionarà la variant delta, segons la predicció d'un científic expert

Apunten és molt probable que a curt termini l'evolució continuï «afinant» el virus

La nova variant Delta Plus preocupa els científiques, que han d'analitzar si és més perillosa.

Descobreixen la variant Delta Plus, una mutació encara més agressiva del cep que dispara els contagis

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els virus estan en constant evolució, i aquesta ha estat la causa que la variant delta del coronavirus, la més contagiosa fins al moment, hagi aparegut i s'hagi propagat de forma més ràpida que el cep original de Wuhan. Hamish McCallum, director del Centre de Salut i Seguretat Alimentària de la Universitat de Griffith (Austràlia) i expert en malalties infeccioses i patògens, ha apuntat en un article en The Conversation què succeirà amb les futures variants i com intensificar les mesures de salut pública per a respondre davant elles.

Segons apunta, la història del virus SARS-CoV-2, causant de la Covid-19, no acaba amb la variant delta. «L'evolució és el resultat de mutacions aleatòries (o errors) en el genoma viral quan es replica. Algunes d'aquestes mutacions aleatòries seran bones per al virus i li atorgaran algun avantatge. És més probable que les còpies d'aquests gens avantatjosos sobrevisquin fins a la pròxima generació, a través del procés de selecció natural», explica.

En termes generals, prossegueix McCallum, «podem esperar que l'evolució afavoreixi els ceps de virus que donen com a resultat una corba epidèmica més pronunciada, produint més casos més ràpidament, la qual cosa porta a dues prediccions», segons aquest expert.

En la primera d'elles, el virus hauria de tornar-se més transmissible. Segons indica McCallum, «és probable que una persona infectada contagiï a més persones», per la qual cosa «les versions futures del virus tindran un número reproductiu R més alt».

En segon lloc, «també podem esperar que l'evolució escurci el temps que transcorre entre que algú s'infecti i el transmeti a uns altres», comenta McCallum.

Aquesta teoria vindria a explicar per què la variant delta s'està propagant per tot el món i reemplaçant al cep original de Wuhan. Tenint en compte el valor R de la variant delta (5-6) enfront de la de Wuhan (2-3), «és probable que algú infectat amb la delta contagiï almenys al doble de persones que el cep original de Wuhan», sosté aquest expert.

A això cal sumar que la delta té una càrrega viral més alta, la qual cosa «pot permetre que la delta transmeti abans la infecció», i es contagiï «més fàcilment a l'aire lliure i després d'un 'contacte fugaç», agrega.

Respecte a l'eficàcia de les vacunes per a fer front a aquesta variant, McCallum assenyala que «funcionen», però «són menys efectives», ja que van ser dissenyades per a protegir contra el cep original de Wuhan.

«Per això és probable que ens vegem rebent vacunes de reforç de manera regular, dissenyades per a superar aquestes noves variants, igual que veiem amb les vacunes de reforç contra la grip», assegura.

Com que les vacunes que actualment existeixen contra la Covid redueixen la possibilitat de transmetre el virus, però no bloquegen totalment la transmissió, «podem esperar un canvi cap a una major virulència», adverteix.

«En altres paraules, un efecte secundari que el virus pugui transmetre's en persones vacunades és que, amb el temps, la teoria prediu que es tornarà més nociu per a les persones no vacunades», augura McCallum.

Per aquest motiu, afegeix aquest expert, és molt probable que a curt termini l'evolució continuï «afinant» el virus, la qual cosa implica que més persones s'infectaran a partir d'un sol contagiador, la infecció apareixerà abans, i les noves variants «faran que les vacunes siguin menys efectives».

tracking