Diari Més

Els EUA descarten que el coronavirus fos dissenyat com una arma biològica

Així ho especifica el servei d'intel·ligència americà en un informe que no descarta que el seu origen fos artificial

Personal mèdic a una unitat de cures intensives d'un hospital xinès dedicat al tractament de casos de coronavirus.

La Xina i els EUA anuncien el desenvolupament de vacunes contra el coronavirusEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les agències d'intel·ligència dels EUA han descartat que el virus SARS-CoV-2, causant de la pandèmia de covid-19, fos dissenyat com una arma biològica, segons un resum d'un informe que es va fer públic aquest divendres.

«Jutgem que el virus no va ser desenvolupat com una arma biològica», afirmen les agències, que també descarten que el virus fos el fruit de manipulació genètica, com han afirmat sense proves sectors conservadors dels EUA

L'informe, no obstant això, no arriba a una conclusió definitiva sobre què va originar el virus i mostra que la intel·ligència estatunidenca segueix dividida entre dues hipòtesis: que el virus passés d'un animal a un humà o que fora producte d'un accident en un laboratori.

Específicament, quatre agències d'intel·ligència dels EUA creuen que el virus té origen animal, encara que tenen una «confiança baixa» en aquesta idea.

Mentrestant, una altra agència conclou amb «confiança moderada» que el primer contagi va ser producte d'un accident en l'Institut de Virologia de la ciutat xinesa deWuhan, on es va detectar la malaltia per primera vegada.

L'informe assegura que, per a arribar a millors conclusions sobre l'origen del virus, seria necessària la col·laboració del Govern xinès, al qual acusa de «resistir-se» a donar informació i de «entorpir» les recerques.

No obstant això, malgrat les crítiques a Pequín, Washington afirma que les autoritats xineses «no tenien coneixement previ del virus abans del brot inicial», com han al·legat membres del Partit Republicà sense aportar proves.

El ja expresident dels EUA Donald Trump va insistir durant mesos que el virus es va originar en un laboratori enWuhan, la qual cosa va provocar fortes tensions amb la Xina, qui a canvi va acusar a Washington d'estar darrere de la pandèmia.

El successor de Trump, Joe Biden, va decidir encarregar a les agències d'intel·ligència un informe sobre els orígens del virus al maig, després que es descobrís que diversos investigadors de l'Institut de Virologia deWuhanes van emmalaltir al novembre de 2019 i van haver de ser hospitalitzats.

Biden va rebre l'informe complet a principis d'aquesta setmana. El document complet segueix classificat i aquest divendres només va publicar un resum.

tracking