Diari Més

La Covid persistent podria ser la manifestació de diferents virus reactivats en el cos

Els seus símptomes, tal com explica el Ministeri de Sanitat, persisteixen setmanes o mesos després de la infecció inicial  

Una infermera extraient una mostra per fer una prova PCR a una turista.

Salut deixa de fer proves PCR o TA a contactes estrets no vacunats sense símptomesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Covid persistent és una síndrome que poden patir aquelles persones que hagin superat la malaltia causada pel coronavirus, sense necessitat d'haver passat una infecció greu, ja que pot afectar també a pacients lleus.

Els seus símptomes, tal com explica el Ministeri de Sanitat, persisteixen setmanes o mesos després de la infecció inicial, i fins i tot poden aparèixer després d'un temps sense ells. Els més habituals, com el cansament o la denominada «boira mental», han arribat a ser comparats amb altres malalties com la síndrome de fatiga crònica o encefalomielitis miálgica (EM/SFC). Una nova recerca publicada en la revista Pathogens suggereix ara que la manifestació d'aquests símptomes no són només una coincidència.

Segons expliquen els investigadors, en alguns casos, totes dues malalties cròniques poden tenir arrels similars. L'estudi dut a terme en 185 pacients als EUA va mostrar que la majoria dels quals patien Covid persistent també van donar positiu en la reactivació del virus de Epstein-Barr (VEB).

Segons recull Science Alert, aquest virus és una de les infeccions virals més comunes que existeixen, ja que la gran majoria de les persones a tot el món el contreuen en algun moment de les seves vides. Després de superar la fase d'infecció aguda, una versió inactiva del virus roman en el cos durant tota la vida.

En passar períodes d'estrès psicològic o fisiològic -com per exemple, els d'una pandèmia mundial-, aquest virus pot reactivar-se i causar símptomes similars als de la grip.

«Realitzem proves d'anticossos contra el virus de Epstein-Barr (VEB) en pacients amb Covid-19 recuperats, comparant les taxes de reactivació del VEB d'aquells amb símptomes de Covid persistent amb aquells sense símptomes de Covid persistent», explica en un comunicat l'autor principal de l'estudi, Jeffrey E. Gold, de l'organització World Organization.

«Descobrim que més del 73% dels pacients amb Covid-19 que experimentaven símptomes prolongats també eren positius per la reactivació del VEB», indica l'investigador.

A més, molts dels símptomes de la Covid persistent són molt similars als que sorgeixen de la reactivació del VEB, com la fatiga extrema, erupcions cutànies freqüents o el denominat fenomen de Raynaud, que provoca una disminució del flux sanguini als dits de les mans i els peus.

Encara que la mostra estudiada és petita, els resultats suggereixen que molts símptomes prolongats de la Covid poden no sorgir realment del SARS-CoV-2 en si, sinó de la reactivació del EBV, potencialment desencadenada per la inflamació generalitzada de Covid-19.

Per aquest motiu, els investigadors sostenen que la relació entre el SARS-CoV-2 i la reactivació del VEB descrita en aquest estudi obre noves possibilitats per al diagnòstic i tractament prolongats de la Covid persistent.

«A mesura que augmenta l'evidència que recolza el paper de la reactivació del VEB en la manifestació clínica del la Covid aguda, aquest estudi implica encara més al VEB en el desenvolupament de la Covid persistent», sosté Lawrence S. Young, viròleg de la Universitat de Warwick.

«Si la funció directa de la reactivació del VEB en la Covid persistent està recolzada per estudis addicionals, això brindaria oportunitats per a millorar el diagnòstic racional d'aquesta afecció i considerar el valor terapèutic dels agents anti-herpesvirus com el ganciclovir», conclou Young.

tracking