Diari Més

Identifiquen un mecanisme molecular que pot detectar quins pacients patiran la covid-19 de manera greu

Pot predir quins pacients poden arribar a morir per covid

El dispositiu amb el filtre Seraph 100 després de ser utilitzat per filtrar la sang d'un pacient amb covid-19 ingressat a l'UCI de Vall d'Hebron.

Salut preveu que el pic a les UCI arribi a 400 o 500 ingressats a finals de mes i diu que ja hi ha desprogramacionsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els nivells en sang d'un enzim poden ser el factor més important per predir quins malalts de la covid-19 patiran les seves formes més greus o fins i tot moriran, indica una recerca publicada al Journal of Clinical Investigation.

Conèixer aquest mecanisme es pot convertir una nova diana terapèutica per a intentar reduir la mortalitat a causa del virus SARS-Cov-2, indica l'estudi que encapçala la Universitat d'Arizona (els EUA).

La recerca s'ha centrat en l'estudi de l'enzim fosfolipasa sPLA2-IIA, per al que l'equip va analitzar mostres de sang de dues cohorts de pacients amb covid-19 i van veure que la circulació d'aquesta «pot ser el factor més important per a predir» quins pacients amb covid-19 poden acabar morint.

Aquest enzim es troba en baixes concentracions en individus sans i se sap, des de fa temps, que exerceix un paper fonamental en la defensa contra les infeccions bacterianes, destruint les membranes cel·lulars microbianes.

També és prevalent en esdeveniments d'inflamació greu, com la sèpsia bacteriana, així com el xoc hemorràgic i cardíac.

No obstant això, quan circula a nivells elevats té capacitat de trencar les membranes dels òrgans vitals, ha indicat l'autor principal de la recerca Floyd Chilton, citat per la Universitat.

El científic va explicar que aquest enzim tracta de matar el virus, però «en un determinat moment s'allibera en quantitats tan elevades que les coses es dirigeixen en una direcció realment dolenta, destruint les membranes cel·lulars del pacient i contribuint així a la insuficiència de múltiples òrgans i a la mort».

Juntament amb els inhibidors de sPLA2-IIA disponibles i provats clínicament, «l'estudi recolza una nova diana terapèutica per a reduir o fins i tot prevenir la mortalitat per covid-19», ha afirmat el coautor de l'estudi Maurizio del Poeta, de la Universitat Stony Brook (els EUA).

L'equip va recollir mostres de plasma emmagatzemades i dades clíniques de malalts. La primera cohort era de 127 hospitalitzats entre gener i juliol de 2020 i la segona de 154 ingressats de gener a novembre.

Encara que els autors reconeixen que eren cohorts petites, l'equip va analitzar milers de dades de pacients mitjançant algorismes d'aprenentatge automàtic.

Es van tenir en compte els factors de risc tradicionals, com l'edat, l'índex de massa corporal i les malalties preexistents, però a més els enzims bioquímics i els nivells de metabòlits lipídics dels pacients.

Segons l'estudi, la covid-19 va ser letal en el 63% dels pacients que la van sofrir de manera greu i tenien nivells de sPLA2-IIA iguals o superiors a 10 nanogramos per mil·lilitre.

La majoria de persones sanes tenen nivells circulants que ronden el mitjà nanogram per mil·lilitre.

«Molts dels pacients que van morir per covid-19 tenien alguns dels nivells més alts d'aquest enzim dels quals es té constància», va dir Chilton.

L'equip investiga ara si aquesta damunt continua sent rellevant i activa en els casos de covid de llarga durada.

tracking