Diari Més

Una nova anàlisi massiva confirma quants casos de covid són realment asimptomàtics

La recerca s'ha dut a terme a partir de més de 350 estudis

Cribratge al campus de Tortosa de la URV

Cribratge al campus de Tortosa de la URVACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des de l'esclat de la pandèmia mundial del coronavirus, la identificació i aïllament dels casos asimptomàtics ha estat clau per a contenir la propagació del virus en tots els països. No obstant això, distingir als que són veritablement asimptomàtics dels quals simplement encara no mostren signes del virus ha dificultat el càlcul d'una xifra precisa sobre els riscos de sucumbir a la covid-19.

Una anàlisi realitzada als EUA per un grup d'investigadors mèdics a partir de més de 350 estudis ha descobert que poc més del 35% de totes les infeccions per covid-19 són realment asimptomàtiques.

Al llarg de la pandèmia, els càlculs han variat considerablement. Quan va saltar la pandèmia, les estimacions més conservadores parlaven que menys del 20% de les persones podrien ser infeccioses sense mostrar cap símptoma.

La dificultat per a identificar correctament a un asimptomàtic és més que evident: sense febre, pèrdua d'olfacte, mal de coll o tos, no són tantes les persones que acudeixen voluntàriament a fer-se una prova, especialment a l'inici de la pandèmia, quan no existien els cribratgesmassius poblacionals.

A això se suma la varietat de símptomes que lacovid-10manifesta, molts d'ells acabats d'identificar a mesura que sorgeixen noves variants. En aquest sentit, repassar la bibliografia per a identificar a aquells que podrien haver estat finalment simptomàtics tampoc és una tasca fàcil, expliquen des deScienceAlert.

Per a abordar aquestes limitacions, en aquest recent estudi, publicat enProceedingsoftheNationalAcademyofSciences(PNAS), l'equip va realitzar sistemàticament dosmetaanàlisi separats d'estudis de covid-19 existents que van informar sobre infeccions confirmades per laboratori.

El primermetaanàlisi es va limitar a estudis que van incloure un període de seguiment substancial per a eliminar a aquells que van experimentar algun tipus d'efecte del virus amb posterioritat. Els resultats d'aquesta anàlisi van llançar un percentatge d'asimptomàtics del 35,1% en incloure tots els estudis amb una durada de seguiment suficient per a identificar infeccions asimptomàtiques.

En la segona anàlisi només es van incloure estudis que van delimitar les infeccions silencioses en el moment de la prova i van realitzar un seguiment per a distingir l'etapa presimptomàtica de les infeccions asimptomàtiques. El percentatge d'asimptomàtics estimat va ser del 36,9%.

Aquestes xifres reforcen les especulacions que moltes de les prediccions sobre asimptomàtics estaven fetes a la baixa, ja que aquestes dades posen en relleu que almenys un de cada quatre casos de coronavirus són silenciosos, asimptomàtics.

tracking