Diari Més

La preocupant advertència del doctor Carballo: «el 70% de població vacunada ja no serveix per aconseguir la immunitat de grup»

El metge d'urgències assenyala a la variant Delta com la culpable que es capgirin totes les prediccions

El doctor César Carballo.

El doctor Carballo carrega contra els polítics: «El més fàcil és culpar a la gent, comportin-se i facin el seu treball!»La Sexta

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La irrupció de la variant delta del coronavirus a Espanya ha trastocat l'evolució de la pandèmia, així com la campanya de vacunació, ja que ni els vacunats amb pauta completa estan a resguard de contagiar-se i ser hospitalitzats, com ha alertat aquesta setmana el doctor César Carballo en una entrevista en El programa de verano, on també ha llançat una pessimista predicció sobre el virus que ha preocupat els seus col·laboradors.

El metge d'Urgències de l'Hospital Ramón y Cajal ha estat contundent en explicar com es troben els hospitals en ple agost: «Desgraciadament, lesUCIssegueixen amb un percentatge d'ocupació més alt del que ens agradaria, i això condiciona encara sortides de quiròfan i intervencions que s'haurien de fer, i ens costarà un temps arribar a nivells que teníem abans d'aquesta cinquena ona», ha assegurat.

En aquest sentit, elurgenciòleg ha assenyalat a la principal culpable d'aquesta situació: la variant delta del coronavirus. «La variant delta ens ha canviat tot, estem veient vacunats amb doble dosi que s'infecten i que passen per l'hospital», ha advertit.

En aquest sentit, prossegueix Carballo, «sabem que els vacunats s'estan infectant i és veritat que les vacunes aguanten bé, però no aguanten tan bé per a infeccions. Hem de començar a pensar si aconseguirem la immunitat de grup amb la vacunació».

Per aquest motiu, Carballo ha considerat que els càlculs que s'havien plantejat per a tenir una immunitat de grup -aconseguir un 70% de població immunitzada amb la vacuna-, ja no serveixen, ja que «estaven fets per a la variant alfa, la britànica, amb la qual les vacunes aguantaven molt bé».

Respecte a l'efectivitat de les vacunes, el doctor Carballo ha reconegut que «abans de la delta érem molt més optimistes. Ara, el que ens diuen experts del Regne Unit és que arribaran noves variants que encara disminuiran una mica més l'efectivitat de les vacunes... Per a hospitalització i casos greus, la vacuna aguanta molt bé, el problema és que per a la infecció no són tan efectives. Els vacunats es poden infectar», ha insistit Carballo.

En aquest punt, la presentadora, Patricia Pardo, li ha preguntat al metge sobre la possibilitat de noves ones del virus, i l'expert ha estat categòric amb la seva predicció: «És una possibilitat que hem de contemplar, hem vist com han passat quatre variants des de la deWuhanfins a arribar a aquesta delta».

«Els experts diuen que és molt probable que tinguem més variants», ha prosseguit dient Carballo. «La transmissió està descontrolada no sols aquí, en la resta del món. És gairebé segur que tinguem més variants que siguin més transmissibles i disminueixin l'efectivitat de les vacunes. Però és veritat que tenim armes, podem canviar aquestes vacunes i, sobretot, hem d'anar a estratègies antivirals que permetin atacar directament al virus. Això és el que veurem en els pròxims dos o tres mesos», ha vaticinat.

El panorama plantejat per Carballo ha preocupat col·laboradors del programa com el periodista AlejandroRequeijo: «És bastant descoratjador el que ens està transmetent», ha manifestat, abans de preguntar al doctor si es veu capaç de posar data a la fi de la pandèmia.

«Desconeixem el que ens espera d'aquest virus. Sabem que una de les possibilitats és que disminueixi la seva letalitat i que es converteixi en un virus estacional com la grip, fins i tot amb menys mortalitat, això seria el més acceptable i el que ens permetria portar una vida més normal. Tant de bo trobem un fàrmac que ens permeti combatre la malaltia, a més de la vacunació, això seria una molt bona notícia», ha contestat Carballo.

tracking