Diari Més

La tercera dosi de la vacuna ja ofereix resultats contra la covid: augmenta els anticossos més d'un 40%

Un estudi a l'Israel mostra resultats positius en pacients immunodeprimits

Imatge d'un temporer vacunant-se.

Resposta massiva dels temporers de la fruita dolça de la Ribera d'Ebre cridats a vacunar-seACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En ple debat entre els països més desenvolupats per l'aplicació d'una tercera dosi de la vacuna contra el coronavirus, un estudi dut a terme a Israel ha mostrat els resultats d'una tercera injecció en el desenvolupament d'anticossos en persones immunodeprimides.

La recerca, duta a terme pel Centre Mèdic Sourasky de Tel Aviv, ha revelat que les persones immunodeprimides menors de 65 anys que van rebre a Israel la tercera dosi de la vacuna de Pfizer van desenvolupar un 43% més d'anticossos que després de la segona injecció.

Tal com ha explicat el Centre Mèdic Sourasky en un comunicat publicat en el seu perfil de Facebook i del qual s'han fet eco mitjans israelians, l'estudi s'ha dut a terme en 240 pacients immunosuprimits que han rebut la tercera dosi de la vacuna contra la covid-19 des que el govern va aprovar la mesura el mes passat.

Segons indiquen els investigadors, només el 25% dels pacients amb trasplantament d'òrgans van tenir una resposta d'anticossos a la vacuna després de la seva primera i segona dosi, mentre que després d'una tercera vacuna va respondre al voltant del 50%. Entre els pacients hematològics, un terç més va respondre a la tercera dosi enfront de la segona.

En general, per als menors de 65 anys, va haver-hi una taxa de resposta del 70% en comparació amb un percentatge de resposta del 27% després de la segona injecció. I per als majors de 65 anys, al voltant del 43% va desenvolupar anticossos en comparació amb el 7% després de la segona dosi.

La setmana passada, el Centre Mèdic Rabin-Beilinson Campus en Petah Tikva va publicar un informe similar, que assenyalava que la tercera vacuna duplicava el nombre de receptors de trasplantaments que van desenvolupar anticossos contra el coronavirus.

«Les dades són una prova clara que la tercera vacuna funciona», va manifestar llavors Ruthi Rachmimov, director del Departament de Trasplantament de Ronyó de Beilinson.

Campanya a Israel per a la tercera dosi

El Govern israelià va aprovar aquest divendres la vacunació de majors de 50 anys amb una tercera dosi, una campanya que comença aquest diumenge amb més de 50.000 persones ja registrades de la franja d'edat entre 50 i 60.

Després de començar a aplicar la tercera dosi per a immunodeprimits a mitjan juliol, Israel va aprovar l'administració d'una tercera dosi a persones majors de 60 anys a la fi d'aquest mes, injecció que han rebut més de 775.000 persones.

A més de ser un dels països pioners en l'aplicació de la tercera dosi, Israel va dur a terme una ràpida i reeixida campanya de vacunació a l'inici de l'any, que va aconseguir, mesos després, reduir la taxa de positius a gairebé zero i aixecar gairebé totes les restriccions.

No obstant això, l'arribada de la contagiosa variant Delta ha provocat una quarta ona d'infeccions al país, que segueix en augment amb al voltant de 6.000 nous contagis diaris en l'última setmana i més de 42.000 casos actius.

Altres països, com els EUA, segueixen els passos d'Israel en l'administració d'una tercera dosi de la vacuna anticovid a la població de risc. Després de ser autoritzada per l'Administració d'Aliments i Medicaments (FDA, per les seves sigles en anglès), un comitè assessor dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties als EUA (CDC) ha recomanat la tercera dosi de les vacunes de Pfizer i Moderna a les persones immunodeprimides.

A la Unió Europea, alguns països membres com Alemanya i França, o des de fora, el Regne Unit, ja han anunciat l'inici al setembre d'una nova ronda de vacunacions, desoint així les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que demana una moratòria global a una tercera dosi de les vacunes.

«Serà necessària, amb tota seguretat, una tercera dosi, no per a tothom de manera immediata, però sí per als més ancians i els més fràgils. Per això ens preparem per a aquesta tercera dosi», va explicar el president francès, Emmanuel Macron, en una recent al·locució.

tracking