Diari Més

Agafar la covid-19 durant l'embaràs pot provocar un major risc de part prematur, segons un estudi

Segons la recerca, el risc que es produeix amb menys de 32 setmanes de gestació és d'un 60% major en les persones infectades

Una dona embarassada.

Li explica a sa mare que està embarassada i acaba sent agredidaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En temps en què el govern espanyol està cridant a la vacunació contra la covid-19 d'embarassades, donat el major risc d'aquestes dones de contreure malaltia greu i, per tant, d'ingressar en UCI, un ampli estudi de la Universitat de Califòrnia-San Francisco (els Estats Units) afegeix un al·licient més per a convèncer a les embarassades dels beneficis de la immunització. Segons aquest informe, les persones que contreuen la covid-19 durant la gestació s'enfronten a un major risc de tenir un part molt prematur.

Segons la recerca, el risc de part molt prematur, que es produeix amb menys de 32 setmanes de gestació, era un 60% major en les persones infectades amb covid-19 en algun moment del seu embaràs, mentre que el risc de donar a llum amb menys de 37 setmanes (tots els parts prematurs) era un 40% major en les infectades. En el cas de les persones que, a més de covid-19, tenien hipertensió, diabetis i/o obesitat, el risc de part prematur augmentava un 160%. El treball s'ha publicat en The Lancet Regional Health-Americas.

«El naixement prematur s'associa amb molts resultats desafiadors per a les persones embarassades i els bebès, i els naixements molt prematurs comporten el major risc de complicacions infantils», ha afirmat l'autora principal, Deborah Karasek, professora assistent en el Departament d'Obstetrícia, Ginecologia i Ciències de la Reproducció, i investigadora de la Iniciativa de Naixement Prematur de Califòrnia en aquesta universitat.

«Els nostres resultats assenyalen la importància de les mesures preventives per a reduir la infecció per covid-19 entre les persones embarassades per a prevenir el part prematur, inclosa la vacunació», ha expressat. «Les persones embarassades poden tenir preocupacions sobre les vacunes i la salut del seu bebè, per la qual cosa poder mantenir un diàleg obert que valori aquestes preocupacions, descrigui les proves sobre la seguretat i transmeti els riscos que suposa la infecció per covid-19 durant l'embaràs és de vital importància», afegeix Karasek.

El 30 de juliol, el Col·legi Americà d'Obstetres i Ginecòlegs (ACOG) va emetre una guia actualitzada en la qual es recomana encaridament que totes les persones embarassades es vacunin contra la covid-19. Les embarassades es consideren una població d'alt risc d'infecció per covid-19, però menys d'una quarta part ha rebut almenys una dosi de la vacuna, segons els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) dels Estats Units.

Davant l'augment d'incidència de covid-19 en embarassades a Espanya durant la cinquena ona, la Comissió de Salut Pública, integrada pel Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, i la Federació d'Associacions Científic Metgesses Espanyoles (FACME) van acordar la setmana passada una sèrie de recomanacions per a la vacunació contra la covid-19 en dones embarassades. Entre els seus consells, destaca que les dones embarassades arribin «completament vacunades» al període de màxim risc de complicacions en cas d'infecció per covid-19, és a dir, finals del segon trimestre i tercer trimestre de l'embaràs. De fet, en l'Actualización 7 de l'Estrategia, i donada l'evidència disponible fins al moment, es va acordar recomanar la vacunació a les dones embarassades o en període de lactància amb vacunes de ARNm (Pfizer o Moderna) quan els correspongués segons el grup de priorització al qual pertanyessin.

Desigualtats socials també en les taxes de prematuritat

Així les coses, l'estudi de la Universitat de Califòrnia-San Francisco va ser el primer d'aquest tipus prou ampli com per a identificar els riscos de covid-19 per subtipus específic de part prematur, així com per raça, ètnia i situació quant a les assegurances. Les dades de l'estudi van reflectir tant les disparitats existents en les taxes de naixements prematurs dels negres i els indígenes en comparació amb els blancs, com la coneguda càrrega excessiva de la pandèmia en les comunitats negres.

Els llatins, els indis americans/natius d'Alaska i els nadius de Hawaii/les illes del Pacífic, així com les persones amb segur públic, tenien taxes de covid-19 desproporcionadament més altes durant l'embaràs. Per exemple, encara que el 47 per cent de les persones embarassades de l'estudi en general eren llatines, representaven el 72 per cent de les persones amb diagnòstics de covid-19.

«Atès que la càrrega de covid-19 és major en aquestes poblacions, igual que la càrrega dels naixements prematurs, això assenyala realment la necessitat d'un enfocament d'equitat», ha dit Karasek. «Amb l'augment de les infeccions i l'increment de la variant delta, hem de pensar en les persones embarassades, especialment en les poblacions negres, com els grups als quals cal donar prioritat, amb polítiques de suport per a reduir l'exposició i l'estrès, i augmentar l'accés a l'atenció».

Els investigadors van analitzar tots els naixements vius entre juliol de 2020 i gener de 2021 documentats pels certificats de naixement de Califòrnia Vital Statistics. Dels 240.157 naixements registrats, gairebé 9.000, o el 3,7%, van indicar un diagnòstic de covid-19 en l'embaràs. La taxa de naixements prematurs entre les persones que van donar a llum amb un diagnòstic de covid-19 va ser del 11,8% en comparació amb el 8,7% entre les quals no tenien covid-19.

Tenir comorbilitats juntament amb la infecció per covid-19 va augmentar el risc de part prematur. Les persones amb hipertensió, diabetis i/o obesitat, així com amb un diagnòstic de covid-19, tenien un risc 160% major de tenir un part molt prematur i un risc 100% major de tenir un part prematur en comparació amb les que no tenien comorbilitats o covid-19.

Les limitacions de l'estudi inclouen que no es va poder determinar en quin moment de l'embaràs les persones van contreure covid-19, ni la gravetat de les infeccions. Aquests detalls són importants per a comprendre els mecanismes pels quals la covid-19 afecta al risc de part prematur. Sobre aquest tema, l'autora principal ha anunciat que s'estan estudiant actualment en la Universitat de Califòrnia-San Francisco i en altres llocs.

tracking