Diari Més

Tot el que has de saber de la variant Delta del coronavirus, la més contagiosa de totes

Aquesta nova versió del virus ha provocat noves infeccions en països on la pandèmia ja estava més controlada gràcies a la vacunació

L'OMS continua considerant vital l'ús de les mascaretes.

L'OMS alerta que la pandèmia està en un moment «molt perillós» pel creixement de la variant deltaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La variant Delta del coronavirus ha tornat a posar en problemes l'evolució de la pandèmia a tot el món, al convertir-se en la causant del repunt de contagis en nombrosos països on s'experimentava un descens gràcies a l'avanç en la campanya de vacunació contra la covid-19.

Aquesta variant, que avança amb rapidesa, ja s'ha detectat en més de 100 països i els experts creuen que en qüestió d'uns mesos es convertirà en la variant dominant a nivell mundial a causa de la seva alta capacitat de contagi, la qual cosa ha provocat nous brots, especialment entre persones no vacunades.

En països com els EUA, la variant Delta s'ha convertit en la responsable del 83% de noves infeccions. Tal és la capacitat contagiosa d'aquesta mutació que s'està propagant fins per zones dels EUA amb alt índex de vacunació, segons ha alertat aquesta setmana el principal epidemiòleg del Govern dels Estats Units, AnthonyFauci.

Això és tot el que se sap fins ara de la variant delta i què es pot fer per a protegir-se del seu avanç, tal com explica la BBC en un article.

Què és la variant delta i en què es diferencia de les altres

Igual que la resta de virus, el coronavirus SARS-CoV-2 pot experimentar mutacions amb el pas del temps. Entre aquestes alteracions, algunes aconsegueixen fer que la malaltia sigui més infecciosa entre persones, i es converteixen en variants, aquelles que tendeixen a predominar entre la població.

De totes les variants del coronavirus que circulen pel món, l'OMS va destacar quatre variants que ha considerat «de preocupació»: la variant Alfa (detectada primer al Regne Unit), la Beta (a Sud-àfrica), la Gamma (identificada per primera vegada al Brasil) i la Delta.

En aquest últim cas, la variant Delta -també denominada B.1.617.2- va ser identificada per primera vegada a l'Índia al desembre de 2020.

Segons dades del govern britànic, la variant Delta és entre un 40 i un 60% més contagiosa que la variant Alfa, detectada primer al Regne Unit, i gairebé dues vegades més transmissible que el cep original del virus, la descoberta enWuhan.

Per què és tan contagiosa

El motiu pel qual aquesta variant es propaga amb major facilitat resideix en una de les transformacions que ha experimentat el virus en la seva proteïna S oespícula, que és la que permet entrar en les cèl·lules humanes i infectar-les.

«Sembla que ara basten 5 o 10 segons, el risc de contagi és molt més alt que fa un any», van arribar a alertar les autoritats mèdiques australianes el mes de juny passat.

Així mateix, aquesta ràpida propagació li ha permès burlar amb major facilitat els controls fronterers i fins i tot les quarantenes establertes en els viatgers.

La relaxació de les restriccions o la retirada de la mascareta obligatòria en alguns àmbits, mesures totes elles que fins ara permetien controlar en major mesura l'avanç del virus, han estat altres factors que han facilitat la transmissió amb major rapidesa.

A això contribueix, a més, el repartiment desigual de vacunes que està tenint lloc a tot el món.

Símptomes de la variant Delta

El professor del King'sCollegede Londres TimSpector, que dirigeix l'estudi de símptomescovid'Zoe', ha explicat recentment que contagiar-se amb la variant Delta pot manifestar-se en una persona jove «com un refredat fort». Això porta al «problema» que s'infravalorin els símptomes o es confonguin i es continuï fent vida normal quan en realitat estan en un període durant el qual poden ser contagiosos i posar en risc a altres persones.

D'aquesta manera, els símptomes més clàssics del coronavirus, com a tos, febre i pèrdua d'olfacte o gust, són menys comuns amb la variant Delta, que reporta símptomes com a mal de cap, mal de coll i secreció nasal.

Puc contagiar-me amb aquesta variant encara que estigui vacunat?

La resposta és clara: sí. Encara que els Centres de Control i Prevenció de Malalties dels EUA (CDC, per les seves sigles en anglès) han assegurat que la major transmissió de casos amb pitjor pronòstic està ocorrent en llocs amb taxes baixes de vacunació, «les persones vacunades semblen ser infeccioses durant un període més curt», adverteixen.

«Les variants anteriors generalment produïen menys virus en el cos de les persones completament vacunades i infectades que en les persones no vacunades. Per contra, la variant Delta sembla produir la mateixa quantitat alta de virus en persones no vacunades i completament vacunades», expliquen

En la mateixa línia s'ha expressat l'agència de salut pública d'Anglaterra (NHSEngland), que la setmana passada va publicar un informe en el qual adverteix que hi ha indicis que «els nivells del virus en aquelles persones vacunades que s'infecten amb la Delta poden ser similars als que es detecten en persones sense vacunar», la qual cosa afecta la facilitat de transmissió del patogen.

Les vacunes protegeixen contra la variant Delta?

Com que les actuals vacunes es van fabricar per a versions anteriors del coronavirus, existeix la possibilitat que no funcionin tan bé a l'hora de protegir-se de la infecció. No obstant això, els experts defensen que les immunitzacions continuen sent molt eficaces, ja que redueixen el risc de patir una malaltia greu, ser hospitalitzat o morir a conseqüència de lacovid.

La variant Delta alberga mutacions en les seqüències de la proteïna S del virus, la qual cosa pot permetre que evadeixi parcialment la immunitat de la vacuna. Mentrestant, els investigadors continuen treballant per a adaptar les vacunes ja existents perquè puguin protegir millor contra totes aquestes mutacions.

Si ja em vaig vacunar, haig de posar-me una dosi de reforç?

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat recentment als països que siguin «extremadament cauts» i «no es vegin temptats» de començar a administrar terceres dosis de reforç de vacunes contra el coronavirus, ja que, en la seva opinió, no ajudarà a equilibrar el repartiment global de dosi.

Segons va advertir el doctorDidierHoussin, president del Comitè d'Emergència de l'OMS per a la covid-19, les dades científiques «no justifiquen de moment» aquesta dosi de reforç, que a més «incrementa la desigualtat» en un moment en el qual molts països en desenvolupament encara no han pogut immunitzar a les seves poblacions més vulnerables.

És la variant Delta més perillosa per als nens?

En països com els EUA s'ha experimentat un increment dels contagis en nens i adolescents, una situació que el seu epidemiòleg principal, AnthonyFauci, atribueix a la variant Delta, molt més contagiosa que unes altres com la variant Alfa.

Aquest augment ha generat preocupació, ja que «no hi ha evidència ferma» que aquesta variant provoqui una malaltia més severa en nens, tal com indica al diari The New York Times el doctor JimVersalovic, cap interí de pediatria de l'Hospital Infantil de Texas.

Com disminuir el risc de contagi de la variant Delta

Tenint en compte tot el que se sap d'aquesta variant, els experts insisteixen a continuar amb les estratègies de prevenció, com l'ús de mascareta en els interiors de llocs públics, per a mantenir a ratlla la transmissió del virus.

«Encara que les vacunes són altament efectives, no són perfectes i continuarà havent-hi infeccions encara entre els vacunats», adverteixen els CDC.

tracking