Diari Més

La Xina insisteix en buscar els orígens del coronavirus «en altres països»

Ha reiterat que la teoria que el virus va sortir d'un laboratori de Wuhan és «extremadament improbable» i ha demanat «no polititzar»

Un sanitari realitzava test de coronavirus a la població de Wuhan el mes de maig passat.

Documents filtrats revelen el mal maneig de la covid a la Xina en els seus inicisEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Xina ha insistit avui a ampliar la cerca dels orígens del coronavirus SARS-CoV-2 «a altres països», ha reiterat que la teoria que el virus va sortir d'un laboratori de Wuhan és «extremadament improbable» i ha demanat «no polititzar» les recerques sobre aquest tema.

«Cap país té el dret d'anteposar els seus interessos polítics a la ciència», ha afirmat avui en una roda de premsa virtual el viceministre d'Afers exteriors Dt.Zhaxouen resposta al que Pequín considera pressions dels Estats Units per demostrar la teoria que el virus va sortir de l'Institut de Virologia de Wuhan.

L'informe de la primera missió de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a Wuhan, publicat a l'abril, apuntava quatre teories possibles sobre l'origen de la Covid-19, encara que assenyalava que la d'un accident de laboratori era la menys probable.

«Totes les parts han de respectar aquest estudi,incloent-hilapròpiaOMS», ha increpat Dt. després que lamateixaorganització demanés «espai» per continuar amb les seves recerques després del rebuig de la Xina a una altra fase de les seves indagacions en el seu territori.

El director general de l'OMS,TedrosAdhanomGhebreyesus, ha demanat també a la Xina «que sigui transparent i oberta» i que aporti «dades en brut sobre els primers dies de la pandèmia», mentre que Pequín ha negat en diverses ocasions que ocultés informació o dificultés la feina dels científics de l'OMS que van viatjar a Wuhan.

«És inacceptable que l'OMS surti ara amb una segona fase de recerques basada en la teoria del laboratori», ha agregat el funcionariGuJinhui, mentre que el cap de l'equip d'experts xinesos que va investigar l'origen del coronavirus,LiangWannian, ha indicat que «la següent fase de recerques ha de realitzar-se en altres països».

Entre ells «aquells en els quals resideixin ratapinyades de ferradura i pangolins».Liangtambé ha recuperat la teoria que el virus va poder arribar al mercat deHuanana Wuhan, on es va detectar el primer brot de covid, «a través de la cadena de fred dels aliments congelats».

Contraatac de la premsa oficial xinesa

La premsa oficial va llançar aquesta setmana una ofensiva a gran escala per incidir en què els primers brots de covid es podien haver produït en altres països, entre ells Espanya, Itàlia i França, apuntant també la possibilitat que el virus s'escapés del laboratori estatunidenc de FortDetrick, que es va tancar el juliol de 2019.

«Si no es vol abandonar aquesta teoria del laboratori, caldria investigar també en altres centres, com el de FortDetrick. Però creiem que s'ha de respectar l'informe de l'OMS, que considera una figa altament improbable», va asseverar avui Dt.

L'ofensiva dels mitjans xinesos va arribar al punt d'esmentar un presumpte biòleg suís anomenat WilsonEdwards, que denunciava la politització de la pandèmia en contra de la Xina, i que va resultar ser fals.

Les notícies de la premsa estatal xinesa van utilitzar com a font un compte de Facebook (ja eliminat) en la qual el biòleg inexistent criticava als EUA i a l'OMS per pressionar a la Xina perquè permeti una major recerca de la teoria que el coronavirus va poder sortir d'un laboratori en Wuhan.

Les crítiques de Dt. i l'ofensiva de la premsa estatal es produeixen gairebé tres mesos després que el president estatunidenc, Joe Biden, ordenés als serveis d'Intel·ligència del seu país un informe sobre l'origen de la pandèmia després que aquests asseguressin que diversos investigadors de l'Institut de Virologia de Wuhan van emmalaltirel novembrede 2019.

tracking