Diari Més

Medi Ambient

Un estudi proposa rehabilitar el sòl amb basalt triturat per eliminar CO2 i lluitar contra el canvi climàtic

Es podrien eliminar 2,5 gigatones de diòxid de carboni, el 50% gràcies a la resposta de la biosfera a la pols de roca

Imatge d'arxiu de pedres de basalt.

Un estudi proposa rehabilitar el sòl amb basalt triturat per eliminar CO2 i lluitar contra el canvi climàticPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pols de roca de basalt escampada sobre la terra pot ajudar a eliminar el diòxid de carboni (CO2) de l'atmosfera en major proporció del que es coneixia. Aquest procés és possible per la reacció química que es produeix amb la meteorització, la disgregació de roques i minerals que es dona en entrar en contracte amb l'aigua i l'aire. Un estudi liderat per Daniel Goll, del Laboratoire des Sciences du Climat et de l'Environnement, i amb participació de l'investigador del CSIC al CREAF Josep Peñuelas ha conclòs que ruixar el terra amb basalt triturat millora la seva fertilitat, contribueix a alliberar nutrients, esmorteir l'acidesa del terreny, estabilitzar la matèria orgànica i millorar la retenció d'aigua.
Per tant, augmenta l'emmagatzematge de carboni en els ecosistemes, el que explica que l'eliminació global de CO2 sigui més gran.

La pols de roca de basalt és un recurs rocós abundant, amb alta resistència a la intempèrie, que fins ara s'utilitza en agricultura, en menor mesura en silvicultura i pràcticament no ha tingut aplicació en ecosistemes naturals i de restauració. La seva aplicació comporta una tecnologia completament desenvolupada i instaurada, sense grans requeriments tècnics, que es pot implementar en els sistemes terrestres amb rapidesa i eficàcia.

Els investigadors apunten però que per aconseguir una eliminació neta i prou alta de CO2 caldria augmentar l'extracció de basalt, desplegar en zones remotes i amb una baixa petjada de carboni (com drones o dirigibles) i utilitzar energia de fonts baixes en carboni.

Un model numèric de la biosfera

L'estudi apunta que de l'eliminació substancial de diòxid de carboni de fins a 2,5 gigatones a l'any, prop d'un 50% van ser degudes a la resposta de la biosfera a la pols de roca. Les majors taxes d'eliminació de diòxid de carboni es van trobar en regions que anteriorment es consideraven inadequades per aplicar pols de roca. Aquests resultats indiquen que el potencial global d'eliminació de diòxid de carboni del basalt sigui substancialment més gran del que s'havia suggerit anteriorment.

Suposant l'ús d'avions equipats per ruixar, es va arribar a la conclusió que els costos d'eliminació de el diòxid de carboni eren moderats, d'uns 150 dòlars per tona de CO2 suprimida.

Goll ha apuntat que els estudis pilots haurien de comprovar els possibles efectes secundaris negatius. Peñuelas ha afegit que per lluitar contra el canvi climàtica s'han de descarbonitzar les activitats però també «activar»la capacitat de la biosfera i la litosfera per extreure CO2 de l'atmosfera.

tracking